Ini Yang Berlaku Dalam Pasaran Kewangan Global Yang Semua Trader Mesti Tahu

85

Pasaran saham Asia didagang bercampur-campur tetapi cenderung kepada positif dengan pasaran kembali dari cuti selama tiga hari sejak Sabtu. Dolar Australia dilihat mengukuh selepas bank pusat Australia mengekalkan kadarnya di paras 1.50% seperti yang dijangka oleh pasaran dalam suasana ekonomi yang tidak menentu.

Pasaran saham Asia ditutup bercampur-campur berikutan data PMI China yang lemah dari jangkaan. Pasaran Australia mendapat kesan dengan ASX200 susut 0.4% yang banyak disebabkan oleh sektor galian dan kewangan dengan laporan pendapatan empat bank terbesar di negara ini mengecewakan di mana pendapatan naik kurang dari jangkaan.

Nikkei 225 pula mendapat keuntungan sebanyak 0.6% yang didagang positif berikutan kelemahan Yen berbanding US dolar sejak minggu lepas, manakala Shanghai komposit susut 0.3% dan HangSeng naik 0.3% berikutan prestasi kurang menggalakkan sektor perindustrian di China.

Indeks Caixin/PMI menjunam kepada bacaan 50.3 pada bulan April dibawah jangkaan sebanyak 51.0. Sektor perkilangan China kehilangan momentum pada April gara-gara pertumbuhan domestik dan permintaan eksport yang perlahan.

Minit mesytuarat Bank of Japan 15-16 Mac lepas menyatakan ekonomi Jepun terus membuat pemulihan sederhana dengan eksport yang meningkat. Ahli-ahli BoJ juga bersetuju inflasi kurang kukuh dan tidak bersesuaian untuk menaikkan sasaran hasil-bon semasa.

Menteri Kewangan Korea Selatan Yoo menyatakan bahawa mereka telah bekerjasama dengan US untuk mengurangkan lebihan dagangan (trade surplus).

Perkembangan di Eropah pula mengurangkan sedikit risiko jika Le Pen memenangi pilihanraya Perancis di mana beliau berkata tidak akan tergesa-gesa untuk meninggalkan Eropah jika dipilih. Tambahnya lagi, beliau akan merundingkan semula terma-terma yang telah mereka sediakan.

27 ketua negara Kesatuan Eropah bersetuju dengan panduan rundingan Brexit yang disediakan oleh EC (European Commission) di mana rundingan akan bermula selepas pilihanraya UK 8 Jun. Panduan tersebut juga mengesahkan bahawa tiada rundingan hubungan di masa hadapan antara UK dan EU sebelum proses keluarnya UK selesai. Ini bermakna UK hanya boleh merundingkan hubungan perdagangan dengan EU selepas dua tahun proses Brexit berjalan.

Terdapat juga komen dari Menteri Kewangan Jerman Schauble yang berkata UK harus faham mereka tidak akan ada kelebihan berbanding 27 negara EU yang lain selepas rundingan Brexit selesai dan menegaskan tidak akan ada perkara percuma.

Dari segi perkembangan geopolitik, Korea Utara menjalankan ujian peluru berpandu pada Sabtu yang disifatkan sebagai gagal oleh pegawai Korea Selatan dan Jepun. Dalam perkembangan sama, Korea Utara mengancam untuk menenggelamkan kapal nuklear US yang kini berada di Korea Selatan jika US membuat provokatif.

Secara keseluruhan, sentimen pada minggu ini dijangka tidak menentu dengan mesyuarat The Fed akan berlangsung pada Khamis dan juga data NFP yang dikeluarkan pada Jumaat. Paling penting adalah pilihanraya pusingan kedua Perancis yang akan meningkatkan ketidaktentuan dalam pasaran Eropah dan global umumnya akan berlangsung hujung minggu ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat