ISM Sektor Pembuatan US Mengukuh Jauh Melebihi Jangkaan

50

Indeks ISM sektor pembuatan Amerika Syarikat naik ke paras 57.8 pada Jun dari 54.9 yang dicatat pada bulan sebelum itu.

Bacaan kali ini adalah yang tertinggi sejak Ogos 2014 hampir tiga tahun lalu. Ia juga jauh di atas jangkaan pasaran pada paras 55.0 seperti yang dilaporkan dalam awal sesi US pada Isnin.

15 dari 18 sektor pembuatan merekodkan kenaikan pada tempoh sama.

Indeks tempahan meningkat kepada 63.5 dari 59.5, manakala komponen pengeluaran naik secara signifikan kepada 62.4 dari 57.1. Tempahan yang belum dipenuhi juga meningkat secara signifikan yang akan menyokong pengeluaran dalam beberapa bulan akan datang.

Tempahan eksport juga mencatat kenaikan positif sekaligus menyumbang kepada bacaan keseluruhan bulan lalu.

Komponen pekerjaan sektor pembuatan juga merekod kenaikan kepada 57.2 dari 53.5 yang menunjukkan tanda-tanda pengukuhan data pekerjaan US Jumaat ini.

Manakala komponen harga menunjukkan tekanan yang semakin perlahan kepada inflasi di mana indeks pekerjaan susut kepada 55 dari 60.5 . Bacaan ini juga adalah yang terendah pada 2017.

Dalam data berlainan sektor pembuatan, indeks PMI dikaji semula kepada 52 dari 52.1 sebelum ini.

Data secara keseluruhan memperlihatkan tiada halangan yang signifikan kepada The Fed untuk meneruskan normalisasi polisi monetari. Data kali ini juga dilihat sebagai bukti bahawa data perlahan sebelum ini adalah sementara sahaja seperti yang dikatakan oleh The Fed dalam beberapa mesyuarat mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat