Isu Perbankan Mengheret Mengambil Tindakan Segera! Ini Dapatan BofA Mengenai Reaksi Pelabur!

617

Pelabur memperoleh tunai pada kadar mingguan tertinggi sejak April 2020 pada minggu sehingga 15 Mac, berdasarkan laporan BofA Global Research pada hari Jumaat, berlatarbelakangkan kegagalan beberapa bank A.S. dan kemerosotan dalam saham perbankan global.

Dana tunai menyaksikan aliran masuk “besar” sebanyak $112.7 bilion pada minggu terbaru, lapor BofA dengan bersandarkan data EPFR.

Data itu termasuk aliran pada hari-hari selepas kejatuhan Silicon Valley Bank pada Jumaat lalu. Sejak itu, pasaran telah gejolak, namun kebimbangan telah agak surut selepas beberapa siri talian hayat untuk bank yang bergelut membantu memulihkan sedikit keyakinan pelabur.

Aliran masuk ke dalam tunai untuk suku pertama 2023 berada di landasan untuk menjadi yang tertinggi sejak suku kedua 2020, kata BofA.

Sementara itu, dana ekuiti menyaksikan aliran keluar mingguan “kecil” sebanyak $26 juta, dan pelabur menarik $2.3 bilion daripada bon dan meletakkan $600 juta ke dalam emas.

Sejak pengurangan data aliran pada hari Rabu, Swiss National Bank telah mengambil langkah untuk menawarkan Credit Suisse pinjaman $54 bilion untuk meningkatkan kecairan dan memulihkan keyakinan pelabur sementara First Republic Bank A.S. menerima $30 bilion talian hayat daripada kohort bank A.S. yang besar.

Kegawatan dalam pasaran telah menakutkan pelabur, tetapi BofA berkata aliran ekuiti tidak berubah minggu ke minggu dan “tiada penyerahan ekuiti”.

Walaupun begitu, dalam laporan Jumaat, BofA menekankan bahawa pinjaman kecemasan oleh bank boleh membawa kepada standard pinjaman yang lebih ketat, masalah kredit perniagaan kecil dan pengangguran yang lebih tinggi.

Terdapat “”flight to quality” dalam pendapatan tetap menurut BofA, dengan $9.8 bilion dicurahkan ke dalam Perbendaharaan, aliran masuk mingguan terbesar sejak Mei 2022. Hutang pasaran pesat membangun merekodkan aliran keluar terbesar sejak November, sebanyak $3.1 bilion.

Penunjuk kenaikkan dan penurunan harga BofA, ukuran sentimen pasaran turun mendadak kepada 3.5 daripada 4.2 minggu sebelumnya, terendah sejak Januari, dengan BofA memetik “aliran kredit yang lebih lemah dan keluasan saham yang semakin teruk.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat