Jangkaan Penganalisis Meleset, Bacaan Pekerjaan JOLTs Kembali Melonjak!

765

Bilangan pekerjaan yang dibuka di Amerika Syarikat meningkat pada bulan Ogos, menimbulkan persoalan tentang sama ada pasaran pekerjaan sedang perlahan untuk memenuhi Federal Reserve ketika bank pusat tersebut mempertimbangkan peningkatan kadar faedah untuk mengawal inflasi.

Laporan Tinjauan Pekerjaan dan Pusingan Pekerjaan, atau JOLTS, yang dikeluarkan pada hari Selasa, memperlihatkan bahawa terdapat 9.6 juta pekerjaan yang masih terbuka pada penghujung bulan Ogos, peningkatan daripada 8.83 juta pekerjaan yang dibuka pada bulan Julai. Pakar ekonomi yang ditemubual menjangkakan bahawa terdapat 8.82 juta pekerjaan yang dibuka pada bulan Julai.

Laporan tersebut juga menunjukkan penurunan kadar berhenti kerja, yang diperhatikan oleh ekonomi kerana kadar berhenti kerja yang tinggi dianggap sebagai tanda keyakinan dalam kalangan pekerja. Pada bulan Ogos, kadar berhenti kerja kekal tidak berubah pada 2.3%, yang terendah sejak Januari 2021. Laporan JOLTS menunjukkan bahawa sebanyak 5.9 juta pekerjaan baru telah diisi pada bulan tersebut, peningkatan sedikit daripada 5.8 juta yang dilantik pada bulan lepas.

Tumpuan turut diberikan pada data kerja yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat dengan jangkaan bahawa laporan pekerjaan September akan menunjukkan bahawa terdapat 170,000 pekerjaan yang ditambahkan kepada ekonomi pada bulan lalu, dengan kadar pengangguran dijangkakan meningkat kepada 3.8%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat