Jangkaan Pergerakan Matawang USD Dalam (NFP) Malam Ini

122

Malam ini 4 November 2016, jam 8.30 malam, Jabatan Statistik Buruh US akan mengumumkan laporan NFP yang dijangkakan akan menambah sebanyak 175,000 pekerjaan, manakala kadar pengangguran diramalkan susut 0.1% kepada 4.9% daripada 5% bulan lepas. Average hourly earnings (upah kerja per jam) pula dijangkakan naik 0.1% kepada 0.3%.

Jika data yang dikeluarkan pada malam ini lebih besar dari jangkaan 175,000 akan menguatkan US dollar dan begitu juga sebaliknya. Jika data yang dikeluarkan melebihi 200,000 dijangkakan pasaran bon akan melemah disebabkan peningkatan keyakinan kepada ekonomi terbesar dunia ini. Pasaran bon menjadi pilihan pelabur semasa ketaktentuan politik dan ekonomi dunia.

Pun begitu, laporan data pengangguran dan average hourly earnings juga harus diberi perhatian. Perbezaan data yang signifikan berbanding nilai jangkaan mampu memberi impak yang besar kepada pasaran.

Para Trader juga perlu berhati-hati dengan laporan yang tidak sejajar dalam ketiga-tiga data ini. Contohnya data perubahan jumlah pekerjaan adalah tidak baik dalam masa yang sama data average hourly earnings (upah kerja per jampula positif ataupun meningkat.

Maksudnya, pertambahan pekerjaan menyusut tetapi kadar upah meningkat yang menunjukkan pasaran buruh yang tak meyakinkan tetapi gaji pekerja dinaikkan. Pattern data seperti ini adalah tidak sejajar yang selalunya akan menyebabkan spiked atas dan  bawah sejurus selepas data NFP dikeluarkan. Hal inilah yang perlu diberi perhatian oleh trader.

The Fed juga memberi tumpuan kepada peningkatan dalam pendapatan untuk memberi isyarat bahawa ekonomi sedang mengukuh. Peningkatan dalam pertumbuhan pendapatan akan menjadi panduan kepada permulaan kenaikan inflasi.

Baru-baru ini pada mesyuarat FOMC, The Fed (bank pusat US) mengekalkan kadar faedah pada paras 0.50% dan menyatakan kebarangkalian kenaikan kadar semakin tinggi dimana risiko ekonomi juga telah stabil. Keseluruhan ucapan pada mesyuarat itu memberi isyarat yang The Fed akan mengetatkan polisinya (menaikkan kadar) pada Disember.

Apa yang penting untuk dilihat dalam laporan NFP malam ini adalah, sama ada data yang dikeluarkan menyokong kenaikan kadar ataupun tidak. Jika data yang dikeluarkan adalah baik akan menguatkan kebarangkalian kenaikan kadar seterusnya US dollar akan menguat dan begitu juga sebaliknya.

Pasaran menjangkakan peningkatan dalam jumlah pertambahan pekerjaan iaitu sekitar 175,000. Dalam pasaran, sebarang nilai di bawah paras ini akan menyebabkan kekecewaan dalam pasaran lebih-lebih lagi nilai di bawah paras 150,000 yang akan melemahkan US dollar.

Akhir sekali, data NFP ini juga dijangka akan memberi impak kepada situasi politik US yang akan mengadakan Pilihanraya Presiden pada minggu hadapan. Jika data yang dikeluarkan lebih tinggi dari jangkaan dengan kadar pengangguran yang semakin berkurang akan memberi kesan positif kepada calon Presiden, Hillary Clinton. Ini disebabkan presiden pada masa ini Barack Obama adalah dari Parti Demokrat yang sama dengan Clinton. Sudah tentu data positif pada malam ini akan memberi jangkaan positif kepada polisi Demokrat yang mampu mencipta pekerjaan yang banyak dalam negara US.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat