Jangkaan Terlalu Tinggi Data Ekonomi China Kecewakan Pelabur

189

Pemulihan ekonomi China tanpa dijangka terus melemah pada bulan Julai apabila penularan baharu Covid-19 di seluruh negara menjejaskan perbelanjaan pengguna dan perniagaan.

Biro Perangkaan Kebangsaan (NBS) mendedahkan pengeluaran perindustrian meningkat 3.8% daripada setahun lalu, lebih rendah daripada 3.9% pada Jun dan juga jauh meleset daripada jangkaan untuk meningkat 4.3%.

Jualan runcit pula dilaporkan berkembang pada kadar lebih perlahan dengan hanya menokok 2.7% daripada 3.1% yang dicatatkan sebelumnya, dan tersasar jauh dari anggaran pasaran untuk kenaikan 5.0% pada bulan Julai.

Sementara pelaburan aset tetap mencatat peningkatan 5.7% pada bulan lalu, juga lebih buruk daripada ramalan pasaran untuk meningkat 6.2%.

Bagaimanapun, situasi berbeza dapat dilihat dalam pasaran buruh di mana kadar pengangguran dicatatkan lebih baik daripada jangkaan dengan menurun kepada 5.4%.

Komitmen negara terhadap polisi sifar Covid telah menyukarkan China untuk mengekalkan sebarang kemajuan ekonomi yang diraih berikutan ancaman sekatan yang berulang selepas pembukaan semula dilaksanakan.

Dalam pada itu, People’s Bank of China (PBOC) dalam keputusan mengejutnya pada Isnin telah menurunkan kadar pinjaman jangka sederhana (MLF) kepada 2.75% bagi memulihkan permintaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat