Jeff Bezos Semakin Kaya, Lebih $200 Bilion Dalam Genggaman!

18,311

CEO Amazon, Jeff Bezos telah mencatatkan peningkatan dalam hasil kekayaannya melebihi $202 bilion serta menjadi individu pertama yang menjangkaui jumlah pendapatan sebanyak $200 bilion! Sehubungan dengan itu, beliau kini mengatasi kekayaan Bill Gates, yang merupakan pengasas Microsoft sebanyak $78 bilion.

Kekayaan peribadi pengasas Amazon, kebanyakannya didorong oleh saham Amazon, yang meroket dalam beberapa tahun kebelakangan ini seiring dengan harga saham syarikat. Bezos menjadi orang terkaya di dunia serta berjaya memecahkan rekod pada tahun 2018 apabila kekayaan peribadinya melonjak melebihi $ 150 bilion.

Saham Amazon telah mencecah paras tertinggi pada bulan April berikutan dengan permintaan pengguna yang di luar jangkaan serta sahamnya terus meningkat, mencatatkan peningkatan sebanyak ratusan bilion nilai pasarannya dan memberikan keuntungan lebih daripada 86% kepada pelabur pada tahun ini. Sehingga semalam, syarikat itu telah mencecah nilai lebih dari $ 1.7 trilion, menjadikannya syarikat kedua paling terkemuka di Amerika Syarikat selepas Apple.

Hal ini telah didorong oleh penularan wabak pandemik coronavirus, yang telah membantu meningkatkan pertumbuhan, ketika pengguna beralih kepada peruncit dalam talian untuk membeli keperluan seperti topeng muka dan pembersih tangan, serta memesan bahan makanan.

Peningkatan permintaan itu telah membawa tuah kepada Amazon dalam suku kedua, apabila pendapatan yang diperolehi melebihi $ 88.9 bilion dan berada di luar jangkaan meskipun terpaksa membelanjakan berbilion dolar untuk pelaburan yang berkaitan dengan coronavirus.

Sementara itu, terdapat kemungkinan bahawa hasil kekayaan Bezos akan mencecah sebanyak $ 200 bilion lebih awal jika tidak berlaku perceraiannya dengan MacKenzie Scott pada tahun lalu. Scott, yang kini menduduki tempat ke-13 dalam Indeks Billionaires, menjadi salah seorang wanita terkaya di dunia berikutan perceraiannya serta mempeloh 4% saham di Amazon, yang menjadi pendorong kepada hasil kekayaannya mencecah $ 37 bilion. Kini, hasil kekayaan peribadinya kini bernilai lebih dari $ 66 bilion pada semalam.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat