Jeff Bezos Sumbang $100 Juta Dolar Untuk Bank Makanan Amerika!

921

Berikutan dengan krisis ekonomi yang melanda disebabkan oleh wabak pandemik coronavirus, kebanyakan jutawan terkemuka dunia turut terjejas dan mengalami kerugian. Jeff Bezos yang masih kekal menjuarai senarai individu terkaya itu telah rugi sebanyak $14.1 bilion!

Meskipun begitu, kerugian tersebut tidak menghalang beliau daripada melakukan kerja amal. Baru-baru ini, Jeff Bezos telah menyumbangkan sebanyak $100 juta dolar kepada beberapa buah bank makanan di Amerika Syarikat. Untuk pengetahuan semua, bank makanan tersebut berfungsi untuk mengagihkan bekalan makanan bagi rakyat negara itu yang telah kehilangan sumber pendapatan disebabkan oleh wabak COVID-19.

CEO Amazon itu menyalurkan sumbangannya kepada salah sebuah badan bukan kerajaan, iaitu Feeding America yang memiliki lebih 200 buah bank makanan di seluruh Amerika Syarikat. Kerja murni yang dilakukan oleh Bezos itu telah didedahkan sendiri oleh beliau melalui sebuah posting di laman instagramnya. Selain itu, beliau juga menyertakan link Feeding America bagi sesiapa yang ingin turut serta membantu mereka.

Hakikatnya, ini bukanlah kali pertama Jeff Bezos memperuntukkan sebahagian daripada kekayaannya dalam misi bantuan COVID-19. Pada 23 Mac yang lalu, beliau merupakan salah seorang daripada puluhan dermawan yang menyumbang kepada gabungan All In Seattle yang tertumpu kepada pembiayaan keselamatan rumah dan makanan.

Seterusnya, beliau telah menyumbang sebanyak $25 juta dolar sebagai dana bantuan untuk para pekerja dan rakan kongsi Amazon pada akhir bulan Mac. Namun begitu, ianya menimbulkan kemarahan dan mencetuskan kontroversi apabila syarikat itu turut memohon sumbangan daripada orang ramai.

Sehubungan dengan itu, syarikat berkenaan menegaskan bahawa mereka juga memerlukan sumbangan luar bagi menjayakan dana yang ditubuhkan itu.  Walau bagaimanapun, ianya adalah dana sukarela dan tiada paksaan untuk sesiapa menderma.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat