Jutawan Dunia Alami Kerugian Akibat COVID-19!

3,539

Sebelum ini, kita digemparkan dengan pendapatan individu terkaya di Malaysia telah terjejas akibat virus merbahaya yang semakin merebak di seluruh dunia, COVID-19. Apa yang lebih mengejutkan ialah individu paling kaya di dunia juga mengalami nasib yang sama.

Dalam minggu pasaran terburuk sejak krisis kewangan ini, 10 orang jutawan didakwa telah kerugian kira-kira $83.4 bilion manakala yang lainnya mencatatkan kerugian beratus-ratus juta!

Akibat penularan coronavirus yang begitu cepat di dalam dan di luar tanah besar China, kira-kira 84,000 kes dengan 2,900 kematian telah disahkan di seluruh dunia. Sehubungan dengan itu, para pelabur semakin panik berikutan dengan impak penularan wabak berkenaan terhadap ekonomi global.

Kebimbangan tersebut mencetuskan penjualan saham secara besar-besaran di seluruh dunia pada minggu lalu. Shanghai Composite dan Euro Stoxx 50 masing-masing telah mencatatkan penurunan sebanyak 5.2% dan 12.4% manakala di Amerika Syarikat, Dow Jones meraih hampir 3,500 mata atau 12.4% sejak Jumaat lalu, iaitu minggu paling laris sejak krisis kewangan pada 2008.

Apabila disebut sahaja tentang Jeff Bezos, umum mengetahui bahawa beliau merupakan orang terkaya di dunia. Pada minggu lalu, beliau dilaporkan telah mengalami kerugian sebanyak $14.1 bilion iaitu individu yang paling rugi! Akibat daripada penutupan pasaran pada Jumaat lalu, nilai kekayaan yang dicatatkannya ialah sebanyak $113.6 bilion.

Hal ini demikian kerana kebanyakan kilang di China telah ditutup lalu menyebabkan bekalan Amazon tidak mencukupi bagi memenuhi pesanan pada Prime Day yang akan datang pada bulan Julai.

Seterusnya, hasil kekayaan Warren Buffett didakwa telah jatuh sebanyak $9.8 bilion hingga mencatatkan pendapatan sebanyak $80.3 bilion. Namun begitu, kebimbangan yang tercetus akibat daripada coronavirus tidak akan mengubah strateginya untuk Berkshire Hathaway.

Selain itu, Elon Musk yang merupakan CEO Tesla dikhabarkan mengalami kerugian sebanyak $8.9 bilion, menjadikan nilai kekayaannya jatuh kepada $34.7 bilion. Rancangan Tesla untuk perkembangan yang agresif di China dikatakan telah terjejas akibat wabak COVID-19 hingga mengakibatkan kilang pembuatan kereta yang terletak di Shanghai terpaksa ditutup selama 2 minggu,.

Hanya dalam tempoh seminggu, saham Microsoft telah jatuh sebanyak $53 bilion akibat daripada pengaruh coronavirus terhadap pembekal dan pengeluarnya di China. Oleh itu, pendapatan pengasas bersamanya, Bill Gates telah mencatatkan kejatuhan sebanyak $6.6 bilion.

Di samping itu, antara jutawan lain yang mengalami nasib yang sama ialah Mark Zuckerberg, Facebook, Larry Ellison, Oracle, Larry Page, Alphabet yang masing-masing merekodkan kerugian sebanyak $8.5 bilion, $7.7 bilion dan $7.3 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat