Jumlah Tuntutan Faedah Pengangguran Kembali Meningkat, Keadaan Pasaran Buruh Jadi Tanda Tanya!

323

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran meningkat lebih daripada jangkaan minggu lepas, satu lagi petanda bahawa keadaan pasaran buruh semakin longgar apabila kos pinjaman yang lebih tinggi menjejaskan permintaan dalam ekonomi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat 11,000 kepada 239,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 8 April. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan 232,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Semakan tahunan kepada data yang diterbitkan oleh kerajaan minggu lalu menunjukkan tuntutan jauh lebih tinggi setakat tahun ini daripada yang dianggarkan sebelum ini, sejajar dengan pemberhentian berprofil tinggi dalam industri teknologi serta sektor lain yang sangat sensitif terhadap kadar faedah.

Tuntutan bagaimanapun kekal di bawah paras 270,000, satu pelanggaran yang menurut ahli ekonomi akan menandakan kemerosotan dalam pasaran buruh. Laporan pekerjaan Jumaat lalu menunjukkan kadar pertumbuhan pekerjaan yang kukuh pada bulan Mac dan kadar pengangguran turun semula kepada 3.5%, manakala kenaikan gaji kekal sederhana.

Walaupun pembukaan pekerjaan jatuh di bawah 10 juta pada penghujung Februari untuk kali pertama dalam hampir dua tahun, terdapat 1.7 kekosongan untuk setiap penganggur pada bulan itu, yang boleh memudahkan sesetengah pekerja yang diberhentikan mendapat pekerjaan.

Belum ada tanda-tanda bahawa pengetatan dalam keadaan kredit berikutan kegagalan dua bank serantau bulan lepas telah menyebabkan kehilangan pekerjaan. Pakar ekonomi menjangkakan perniagaan kecil seperti restoran, bar dan salun kuku akan terjejas oleh masalah kredit.

Pasaran kewangan mempertaruhkan bahawa Rizab Persekutuan akan meningkatkan kadar sebanyak 25 mata asas lagi pada mesyuarat dasar 2-3 Mei, berdasarkan alat FedWatch CME Group. Itu mungkin akan menjadi kenaikan kadar terakhir dalam kempen mengetatkan dasar monetari terpantas bank pusat A.S. sejak akhir 1980-an.

The Fed bulan lepas menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak satu perempat daripada mata peratusan, tetapi menunjukkan ia berada di ambang menghentikan kenaikan kadar selanjutnya sebagai tanda kepada kegawatan pasaran kewangan. The Fed telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 475 mata asas sejak Mac lalu daripada paras hampir sifar kepada julat 4.75%-5.00% semasa.

Bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, proksi untuk pengambilan pekerja, menurun 13,000 kepada 1.810 juta pada minggu berakhir 1 April berdasarkan laporan tuntutan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat