Kadar Pengangguran UK Catat Penurunan – Ini Kesan Kepada Pergerakan Pound!

311

Sentimen pasaran kekal berhati-hati dengan kebimbangan terhadap ketidakpastian perjanjian perdagangan di samping perhatian pasaran turut tertumpu kepada perkembangan menjelang pilihan raya umum di UK.

Walaupun terganggu oleh ketidakpastian dagangan, dolar Amerika tetap meraih keuntungan pada pasaran sesi Eropah dengan indeks dolar yang mengukur dolar greenback berbanding kumpulan matawang utama lain meningkat 0.12% kepada 98.33.

Pasaran kini berharap terdapat isyarat positif yang terkandung dalam ucapan oleh Presiden AS Donald Trump pada hari ini di Kelab Ekonomi New York, terutamanya mengenai perjanjian perdagangan fasa pertama.

Sementara itu mengikuti perkembangan di Eropah, pengunduran Parti Brexit yang dipimpin oleh Nigel Farage daripada pilihan raya umum Disember ini telah menyokong pergerakan pound sepanjang sesi Asia.

Bagaimanapun, momentum matawang itu tidak kekal apabila pound kembali merosot pada sesi Eropah dengan penyusutan kepada 1.2822 berbanding dolar USD pada awal dagangan, sebelum kembali naik didorong data pekerjaan UK yang lebih baik daripada jangkaan.

Berdasarkan data ekonomi UK yang baru diterbitkan, ia memperlihatkan pertumbuhan gaji yang perlahan pada 3.6% tersasar daripada jangkaan pasaran pada 3.8%. Selain itu, kadar pengangguran UK pula menyusut pada 3.8% iaitu melebihi jangkaan pada 3.9%.

Di sisi lain, dolar New Zealand menyusut berbanding dolar USD berikutan tinjauan oleh bank pusat menunjukkan jangkaan inflasi negara itu jatuh menyebabkan jangkaan pasaran terhadap pemotongan kadar faedah oleh bank pusat New Zealand semakin meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat