Kami Sediakan Penjelasan Yang Lebih Jelas Tentang Kaitan Mesyuarat FOMC Pagi Tadi dan PIlihanraya Presiden AS Minggu Depan

42

Fed masih kekal dalam ramalan pasaran untuk menaikkan kadar pada bulan Disember nanti.

Mengimbas kembali isyarat pada November 2015 lepas, Fed memasukkan frasa “mesyuarat akan datang” sebelum benar-benar menaikkan kadar pada Disember 2015.

Bagi mesyuarat pada pukul 2.00 pagi tadi waktu tempatan, Fed dilihat langsung tidak memberi apa-apa isyarat untuk bulan depan.

Pun begitu, pasaran masih mengharapkan kenaikan pada bulan Disember yang terus meningkat kepada 78% berbanding 68% pada hari Selasa.

Menurut Ward McCharty, Ketua Ekonomi Kewangan di Jefferies, beliau berpendapat bahawa Fed akan menaikkan kadar pada penghujung tahun ini. Pun begitu Fed seakan-akan berdegil untuk memberi gambaran yang lebih jelas. Hal ini mungkin kerana mereka bimbang untuk menunggu reaksi terhadap keputusan pilihanraya nanti.

Dalam mesyuarat FOMC semalam, ahli mesyuarat telah bersetuju untuk meningkatkan inflasi walaupun data inflasi sekarang masih berada pada tahap dibawah 2%. Fed juga dikatakan akan menaikkan kadar apabila wujud beberapa lagi bukti yang menandakan bahawa Fed semakin hampir dengan objektif mereka.

Tambahan lagi, kata John Canally, Ahli Strategi Pasaran dan Ekonomi di LPL Financial, beliau terkejut Fed tidak meletakkan isyarat kenaikan kadar pada mesyuarat yang akan datang. Namun, beliau percaya langkah itu diambil kerana ada kaitan dengan pilihanraya yang bakal berlangsung. Ketidaktentuan yang berlaku akibat undian tersebut menjadikan Fed lebih berhati-hati dan tidak mahu nampak terlalu yakin terhadap peningkatan kadar pada bulan Disember.

Proses pengundian itu mula terjejas sejak minggu lepas apabila calon favourite rakyat Amerika mula diserang kontroversi yang menjejaskan keyakinan pengundi dan imej Clinton sendiri.

Sewaktu pengumuman Fed semalam, hasil perbendaharaan (treasury yields) hampir tidak berubah, manakala saham mula jatuh ke paras terendah menjelang 2.00 pagi semalam dan kembali pulih dalam sesi seterusnya. US Dollar pula hanya menunjukkan sedikit perubahan.

Apa-apa pun yang bakal berlaku, kesemuanya mungkin bergantung kepada keputusan pilihanraya minggu depan!

Tak Kira Trump atau Clinton Yang Menang, Emas Adalah Pilihan Pelaburan yang Bijak Buat Masa Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat