Kashkari: Masih Banyak Yang Boleh Diperbaiki Dalam Pasaran Buruh Amerika

40

Presiden The Federal Reserve cawangan Minneapolis, Neel Kashkari pada Selasa menyatakan pasaran pekerjaan di Amerika masih banyak yang perlu dibaiki yang memberikan gambaran bahawa beliau tidak bersetuju dengan kenaikan kadar faedah yang pantas untuk melawan inflasi.

Kashkari menyatakan pendapat beliau tentang pasaran pekerjaan yang agak mengejutkan dengan kembalinya para pekerja ke dalam pasaran pekerjaan sejak dua tahun yang lepas dan beliau yakin tren ini akan berterusan.

Hal ini disokong oleh penganalisis di Deutsche Bank yang menjangkakan The Fed masih dalam ‘mood’ “tunggu dan lihat” pada masa ini. The Fed dijangka akan terus memerhatikan perkembangan terbaru oleh pentadbiran baru US sebelum membuat sebarang keputusan berkaitan kadar.

“Kami masih menjangkakan tidak ada sebarang perubahan dalam mesyuarat FOMC pada Mac ini. Walaubagaimanapun, akan ada perbincangan yang lebih lanjut dengan data-data terbaru menunjukkan tekanan inflasi semakin meningkat”.

Pihak Deutsche Bank menjangkakan akan ada hanya dua kenaikan kadar tahun ini dengan alasan bahawa inflasi tidak akan naik secara mendadak tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat