KDNK Malaysia Catat Pertumbuhan 4.2% Pada Q1 2024 – BNM

227

Bank Negara Malaysia mengumumkan pertumbuhan dalam laporan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 4.2% bagi suku pertama 2024.

Dalam kenyataan mereka, bank pusat itu berkata kadar pertumbuhan 4.2% didorong oleh perbelanjaan swasta yang lebih kukuh dan pemulihan positif dalam aktiviti eksport.

Pada suku keempat 2023, Malaysia mencatatkan kadar pertumbuhan KDNK sebanyak 2.9% berbanding pada suku pertama tahun itu pada 5.6%.

Ketua Perangkaan DoSM, Uzir Mahidin berkata perbelanjaan isi rumah lebih tinggi pada suku pertama 2024 di tengah-tengah pertumbuhan yang berterusan dalam pekerjaan dan gaji.

Aktiviti pelaburan yang lebih baik disokong oleh perbelanjaan modal yang tinggi bagi kedua-dua sektor swasta dan awam.

Sektor eksport meningkat semula dalam keadaan permintaan luar yang lebih tinggi. Dari segi pembekalan, kebanyakan sektor mencatatkan pertumbuhan yang lebih tinggi.

Katanya lagi, aktiviti perkilangan juga meningkat dengan lantunan semula menewaskan kedua-dua industri elektrik dan elektronik (E&E) serta bukan E&E.

Pertumbuhan lebih kukuh dalam sektor perkhidmatan didorong oleh aktiviti perdagangan runcit yang lebih tinggi dan sokongan berterusan daripada sub sektor pengangkutan dan penyimpanan.

Pada asas pelarasan musim suku ke suku tahunan, ekonomi mempamerkan perkembangan sebanyak 1.4%.

Sementara itu, inflasi utama bagi suku pertama 2024 kekal sederhana pada 1.7% berbanding 1.6% pada suku keempat 2024.

Gabenor BNM, Abdul Rasheed Ghaffour berkata peningkatan sederhana dalam inflasi utama mencerminkan pelarasan dasar kepada tarif air yang meningkat sebanyak 20.8% pada Februari dan cukai perkhidmatan penggunaan tinggi untuk elektrik pada Mac yang meningkat sebanyak 0.7%.

Katanya lagi, tekanan terhadap mata wang tempatan telah berkurangan berikutan inisiatif yang diselaraskan oleh kerajaan dan BNM dengan syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan.

Beliau menambah bahawa ringgit menunjukkan prestasi yang lebih baik apabila penglibatan dengan korporat dan pengeksport semakin mendapat daya tarikan. Ia diterjemahkan kepada aliran yang lebih besar dan lebih konsisten ke dalam pasaran pertukaran asing.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat