Kebimbangan Ekonomi Memaksa Huobi Membuang Pekerja! Ini Yang Sedang Berlaku Pada Huobi

1,234

Kekhuatiran terhadap kemelesetan ekonomi pada tahun ini dan tahun hadapan kekal menjadi topik yang dibahaskan oleh kebanyakkan bank pusat. Bank pusat telah dihimpit dalam dilema, antaranya The Fed yang berada dalam keadaan tak pasti mengenai kenaikan kadar dan kekhuatiran terhadap kemelesetan ekonomi.

Dalam masa yang sama, pasaran berisiko juga tekena impak dari kenaikan kadar inflasi dan kenaikan kadar faedah. Pasaran mata wang kripto tidak kecuali. Di tengah-tengah masa bergelora dalam pasaran kripto, bursa kripto dilihat sukar untuk menjaga kewangan mereka. Dua bulan lepas menyaksikan beberapa bursa kripto terkemuka seperti Coinbase terpaksa mengambil langkah untuk mengecilkan tenaga kerja mereka.

Tindak tanduk Coinbase dicontoihi oleh beberapa bursa kripto lain berikutan faktor makroekonomi. Pada minggu lalu, bursa BitPanda yang berpangkalan di Eropah terpaksa akur dengan perubahan dramatik dalam sentimen pasaran dan akhirnya mengumumkan pengurangan pekerja. Tidak terkecuali, Bybit juga mengumumkan rancangan lebih awal untuk memberhentikan pekerja.

Perubahan pasaran, didorong oleh peningkatan inflasi dan kebimbangan mengenai kemelesetan yang akan datang memaksakan akan hal itu, kata BitPanda. Terdapat banyak ketidaktentuan dalam pasaran kewangan pada masa ini, tambahnya.

Terbaru, Huobi, pertukaran mata wang kripto yang berpangkalan di Seychelles, dijangka mengumumkan pengecilan bilangan pekerjanya lebih daripada 30%. Menurut scoop eksklusif oleh Wu Blockchain di Twitter, Huobi kemungkinan besar akan memulakan pengurangan pekerja. Langkah itu dikatakan terpaksa kerana penurunan mendadak dalam pendapatan Huobi.

“Pertukaran mata wang kripto Huobi akan memulakan pemberhentian, yang mungkin melebihi 30%. Sebab utama ialah penurunan mendadak dalam hasil selepas menyingkirkan semua pengguna China.”

Pada Oktober tahun lalu, larangan terhadap kripto di China memaksa Huobi untuk menamatkan berjuta-juta akaun pengguna China daripada platformnya. Pada ketika itu, Huobi telah memberi amaran agar kedudukan dagangan ditutup sebelum tarikh akhir bagi mengelakkan risiko turun naik pasaran. Larangan itu juga menyaksikan Huobi menutup sepenuhnya dagangan niaga hadapan, kontrak dan perkhidmatan derivatif lain untuk semua pengguna China.

Dalam satu langkah baru-baru ini, unit Huobi di Thailand dikatakan ditutup secara kekal mulai 1 Julai apabila pengawal selia membatalkan lesennya. Kebimbangan yang berlaku dalam ekonomi ini telah mengheret beberapa pemain industri kripto terkena tempias.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat