Kedudukan Terkini Matawang Pada Sesi Eropah – USD Diniagakan Mendatar!

436

Perkembangan Brexit serta perjanjian perdagangan Amerika Syarikat (AS) dan China kekal menjadi pemacu pasaran pada dagangan sesi Eropah hari ini selain pelabur turut menanti keputusan Rizab Persekutuan AS (Fed) yang dijangka akan membuat pemotongan kadar faedah kali ketiga dalam tahun ini.

Dengan tumpuan pasaran yang terarah kepada mesyuarat FOMC, dolar Amerika diniagakan mendatar berbanding matawang yen. Indeks dolar menyusut sedikit sebanyak 0.04% kepada 97.64 berbanding enam matawang utama lain setakat jam 5 petang ini.

Pelabur turut memerhatikan beberapa petunjuk mengenai kemungkinan pemotongan yang selanjutnya, dengan harga niaga hadapan menunjukkan lebih banyak pelonggaran dijangkakan akan berlaku pada tahun 2020.

Selain itu, pembacaan data pertumbuhan ekonomi pada suku ketiga dan laporan pekerjaan sektor swasta ADP juga akan diteliti sebagai petunjuk kepada prospek ekonomi menjelang laporan pekerjaan NFP pada Jumaat ini.

Sementara itu, dagangan matawang pound stabil selepas ahli parlimen meluluskan rancangan PM UK Boris Johnson untuk mengadakan pilihan raya yang turut mendapatkan sokongan daripada Parti Buruh.

Pilihan raya yang bakal diadakan dilihat telah membuka arah kepada ketidakpastian politik dan memberi pelbagai tanggapan kepada pasaran jika Parti Konservatif gagal mengekalkan kedudukannya, mereka perlu membuat perjanjian baru dan perjanjian Brexit yang diusulkan oleh PM Johnson mungkin tidak boleh digunakan lagi.

Di samping itu, dagangan euro mengukuh pada sesi Eropah hari ini dengan pengeluaran beberapa laporan data ekonomi di Jerman dan Perancis yang sedikit sebanyak turut mempengaruhi pergerakan matawang itu.

Di sisi lain, dolar Australia masih meneruskan momentum pengukuhannya berbanding dolar USD berikutan peningkatan dalam indeks harga pengguna sebanyak 0.5% bagi suku ketiga yang turut menunjukkan peningkatan inflasi tahunan di Australia sehingga 1.7% pada suku September 2019 berbanding 1.6% pada tempoh yang sama tahun lalu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat