Kembali Tegaskan Prinsip! Powell Seru The Fed Bebas Daripada Pengaruh Politik!

390

Kebebasan Rizab Persekutuan daripada pengaruh politik adalah penting kepada keupayaannya untuk memerangi inflasi dan dalam masa turut menjauhi i isu-isu seperti perubahan iklim yang di luar mandat, kata Pengerusi Fed Jerome Powell pada hari Selasa.

“Memulihkan kestabilan harga apabila inflasi tinggi boleh memerlukan langkah yang tidak popular dalam jangka pendek kerana kami menaikkan kadar faedah untuk memperlahankan ekonomi. Ketiadaan kawalan politik langsung ke atas keputusan kami membolehkan kami mengambil langkah yang perlu ini tanpa mengambil kira jangka pendek faktor politik,” kata Powell.

Walaubagaimanapun The Fed mesti teguh atas prinsip dan tidak mengejar faedah sosial yang dianggap tidak berkait rapat dengan matlamat, lanjut Powell. “Mengambil matlamat baharu walaupun boleh, tanpa mandat berkanun yang jelas akan menjejaskan gerak kerja.’

Terdapat keperluan untuk bank pusat A.S. mengurus inflasi melalui kadar faedah dan dasar lain.Walaupun Powell berkata kuasa kawal selia bank Fed memberikannya peranan untuk memastikan institusi kewangan memahami potensi risiko yang mereka hadapi daripada perubahan iklim, “tanpa perundangan kongres yang jelas, adalah tidak wajar bagi kami untuk menggunakan dasar monetari atau alat penyeliaan kami untuk menggalakkan ekonomi hijau”.

“Keputusan mengenai dasar untuk menangani perubahan iklim secara langsung harus dibuat oleh cabang kerajaan yang dipilih dan dengan itu mencerminkan kehendak orang ramai seperti yang dinyatakan melalui pilihan raya,” lanjut Powell dalam menegaskan semula prinsip yang telah dikemukakannya sebelum ini.

Kedudukan Powell dalam isu ini berbeza dengan bank pusat utama di Eropah yang telah menyepadukan usaha ekonomi hijau ke dalam penggubalan dasar mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat