Kena Kecam Berjemaah, Liz Truss Tak Jadi Potong Cukai?

167

Belanjawan kontroversi UK mungkin akan menemui penamatnya tanpa sempat dimulakan selepas Menteri Kewangan Kwasi Kwarteng dilaporkan akan membuat kenyataan mengenai pembatalannya.

Laporan yang dikeluarkan oleh BBC itu menyebut punca utama kepada pemansuhan tersebut tercetus selepas beberapa ahli parlimen Tory menyuarakan bantahan mereka.

Sementara itu, The Sun juga melaporkan bahawa Perdana Menteri Liz Truss sedang bersiap sedia untuk menghapuskan kadar cukai 45% berikutan perbincangan dengan Kwarteng selepas tindak balas ahli parlimennya yang kurang baik pada minggu lalu.

Sepuluh hari lalu, Kwarteng telah mengumumkan pemotongan cukai terbesarnya dalam 50 tahun yang membangkitkan pelbagai kritikan dari dalam dan luar negara.

Kemuncaknya, ahli parlimen Tory melemparkan tentangan mereka apabila bekas menteri kabinet Grant Shapps memberi amaran kepada Liz Truss bahawa beliau akan kehilangan undi parlimen atas cadangan itu.

Selain itu, Michael Gove pula memberi isyarat bahawa beliau tidak akan menyokong rancangan tersebut ketika hari pertama persidangan Konservatif di Birmingham.

Ujar beliau, pemotongan itu memaparkan nilai yang salah dan Truss tidak mempunyai mandat untuk bertindak sedemikian.

Gove turut bimbang tentang keputusan untuk meminjam bagi membiayai pengurangan cukai tersebut dengan memanggilnya ‘bukan Konservatif’.

Lebih 13 ahli parlimen telah menyuarakan kritikan mereka terhadap dasar itu yang memaksa Liz Truss menukar belanjawan mini kerajaannya.

Selain Gove, Andy Street yang merupakan Datuk Bandar Tory di West Midlands juga menentang tindakan itu, mengatakan adalah mustahil untuk Truss mendapatkan sokongan majoriti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat