Kenaikan Tuntutan Pengangguran AS Minggu Ini Cetus Kebimbangan?

187

Bilangan rakyat Amerika yang membuat tuntutan baharu untuk faedah pengangguran meningkat sedikit minggu lepas, tetapi kekuatan asas dalam pasaran buruh masih menunjukkan tanda-tanda berterusan dan dijangka terus menyokong ekonomi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat sebanyak 3,000 kepada 219,000 yang disesuaikan mengikut musim untuk minggu yang berakhir pada 25 Mei, kata Jabatan Buruh pada hari Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 218,000 tuntutan pada minggu terkini.

Pasaran buruh sedang seimbang semula secara beransur-ansur selepas kenaikan kadar faedah sebanyak 525 mata asas oleh Rizab Persekutuan sejak Mac 2022 untuk memperlahankan permintaan dalam ekonomi keseluruhan.

Tuntutan berterusan yang menjejaki mereka yang mengumpul faedah melebihi minggu pertama meningkat sebanyak 4,000 kepada 1.791 juta yang disesuaikan mengikut musim untuk minggu yang berakhir pada 18 Mei, menurut laporan tuntutan tersebut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat