Kenali 4 Jutawan Bitcoin Terkemuka Dunia

5,756

Pada era globalisasi ini, terdapat ramai individu yang mula menceburkan diri dalam pelaburan matawang kripto. Baru-baru ini juga kita digemparkan apabila Luno, salah satu pertukaran matawang kripto telah mendapat kelulusan daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Hakikatnya, matawang kripto dapat menjana keuntungan berganda dan telah pun terbukti apabila beberapa orang berjaya mencipta nama dalam pelaburannya serta bergelar jutawan! Tak percaya? Kenali 4 jutawan bitcoin terkemuka dunia.

1. Roger Ver

Beliau dilahirkan di San Jose, California tetapi kini menetap di Tokyo. Ver merupakan salah seorang penyokong awal bitcoin dan melibatkan diri dalam pelaburan berkaitan start-up bitcoin.

Melalui pelaburan tersebut, beliau telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak $520 juta dolar. Memang kaya! Di samping itu, beliau berminat dengan bitcoin kerana menyokong ekonomi bebas daripada matawang fiat dan sistem perbankan. Uniknya, beliau telah digelarkan sebagai ‘Bitcoin Jesus.’

2. Charlie Shrem

Shrem dilahirkan di Brooklyn, New York. Beliau merupakan individu paling berpengaruh dalam kalangan jutawan bitcoin. Selain itu, beliau telah membeli sebilangan besar bitcoin sebelum harganya melonjak naik.

Berdasarkan pelaburannya, Shrem berjaya memperoleh sebanyak $450 juta dolar. Di samping itu, beliau turut mengasaskan BitInstant dan dibantu oleh Roger Ver. Malangnya, Shrem telah didapati bersalah dalam pengubahan wang haram untuk pasaran web, The Silk Road.

Menyebut tentang BitInstant, syarikat yang berpotensi ini turut mendapat perhatian ramai pelabur termasuk jutawan bitcoin iaitu pasangan kembar Winklevoss sebelum mengalami kejatuhan. Boleh ikuti kisah tersebut dalam artikel di sini.

Setelah dibebaskan dari penjara pada tahun 2016, beliau kembali dalam bidang perniagaan dan menubuhkan Intellisys Capital yang terlibat dalam penjualan portfolio pelaburan di syarikat Blockchain.

3. Dave Carlson

Dave Carlson agak berbeza berbanding jutawan bitcoin yang lain kerana beliau berjaya memperoleh kekayaan sebanyak $350 juta dolar melalui perlombongan bitcoinnya sendiri (mining).

Setelah berpindah dari Amerika Utara, beliau telah menjalankan operasi perlombongannya di Washington dan melibatkan diri dalam bitcoin pada awal tahun 2010. Hakikatnya, Carlson merupakan seorang jurutera di Microsoft. Hebat, bukan?

Beliau melihat potensi luar biasa yang dimiliki oleh bitcoin lalu mengasaskan MegaBigPower untuk urusniaga syiling. Melalui perusahaannya itu, beliau dapat menjana keuntungan sebanyak $8 juta dolar setiap bulan.

Kini, MegaBigPower dikendalikan oleh Giga Watt iaitu sebuah syarikat yang melantik Carlson sebagai CEO.

4. Jered Kenna

Beliau merupakan bekas anggota marin Amerika Syarikat. Kenna menetap di San Francisco serta memiliki sebuah kilang bir dan 20Mision space.

Gelaran jutawan bitcoin diperolehi apabila beliau membeli batch pertama bitcoin pada harga 20 sen untuk setiap syiling. Kejayaan pertama yang direkodkan ialah apabila beliau menjual bitcoin pada harga $200 dolar untuk setiap syiling.

Selain itu, Kenna merupakan perintis kepada perlombongan gelap bitcoin, iaitu individu boleh melabur tanpa nama dalam matawang digital. Beliau juga terkenal untuk pembaharuan hard drive yang telah mendorong kerugiannya sebanyak $200,000 dolar bitcoin pada 2010.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat