Jutawan Kripto – Pasangan Kembar Winklevoss Pencetus Kepada Lesen Bitcoin

648

Tyler dan Cameron merupakan pasangan kembar seiras yang tidak asing lagi daripada dunia matawang kripto. Sesetengah individu berpendapat bahawa mereka memiliki lebih daripada 1% daripada bekalan keseluruhan bitcoin.

Ketika ini, terdapat 17,960,525 bitcoin yang diedarkan bermakna mereka memiliki 179,605.25 bitcoin yang bernilai $1,438,918,236.69. Dahsyat sungguh! Oleh yang demikian, mereka telah digelarkan sebagai jutawan bitcoin pertama dunia.

Apakah kisah di sebalik kejayaan mereka?

Hakikatnya, pasangan kembar Winklevoss telah meminati bidang perniagaan sejak kecil lagi. Ketika berusia 13 tahun, mereka telah mempelajari tentang kod HTML dan memulakan perniagaan dalam mencipta laman web untuk syarikat berbeza.

Seterusnya, mereka melanjutkan pelajaran di Harvard pada tahun 2000. Selain itu, untuk info tambahan, Tyler dan Cameron merupakan peserta Olimpik 2008 yang mewakili Amerika Syarikat dalam acara mendayung.

Di samping itu, pasangan kembar ini memperoleh populariti apabila mereka telah mendakwa Mark Zuckerberg yang mencuri idea mereka untuk mencipta Facebook. Rentetan daripada kejadian ini, sebuah filem yang bertajuk ‘The Social Network’ telah dilancarkan pada tahun 2010.

Tyler dan Cameron telah menubuhkan satu laman web, ConnectU yang menghubungkan bekas pelajar Harvard dan univesiti lain. Ianya dilengkapi dengan fungsi private messaging dan status updates sama seperti Facebook. Oleh itu, ramai yang mempercayai bahawa Zuckerberg mencuri idea mereka.

Sehubungan dengan kes tersebut, mereka telah menerima sebanyak $65 juta dolar yang terdiri daripada saham Facebook dan wang tunai kerana terbukti bahawa beberapa elemen Facebook adalah hasil curi. Pada tahun 2012, apabila Facebook diperkenalkan kepada umum, saham mereka telah meningkat kepada $300 juta dolar. Memang kaya-raya!

Oleh itu, pasangan kembar Winklevoss telah menggunakan wang tersebut untuk membeli sejumlah besar bitcoin dengan harga $8 atau $9 dolar untuk satu syiling. Meskipun dikritik oleh ramai yang menganggapnya sebagai satu pembaziran, namun mereka tetap percaya bahawa bitcoin akan mencipta satu fenomena baharu dalam dunia kewangan.

Setelah menjual saham mereka di Facebook, mereka telah menubuhkan Winklevoss Capital yang kini telah melabur di lebih daripada 70 buah syarikat. Salah satu projek terkemuka yang dilaburkan oleh mereka iaitu BitInstant.

BitInstant merupakan pertukaran Bitcoin kedua terbesar dunia selepas Mt. Gox. Namun begitu, medium pertukaran bitcoin tersebut tidak bertahan lama apabila salah seorang pengasasnya telah menyalahgunakan bitcoin dengan menjualnya kepada orang ramai untuk membeli dadah.

Oleh yang demikian, Tyler dan Cameron telah memainkan peranan penting dalam menangani isu berkenaan. Mereka berpendapat bahawa bitcoin perlu dikawalselia untuk memastikan kelangsungannya. Jadi, BitLicense telah dilancarkan untuk syarikat-syarikat yang mengendalikan matawang kripto di Amerika Syarikat.

Pada tahun 2017, lesen tersebut telah diluluskan dan mereka berdua telah diiktiraf sebagai jutawan Bitcoin pertama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat