Keputusan Penangguhan Pengurangan Kadar Faedah Bakal Beri Kesan Pada US Dolar? Ini Butiran Perlu Diketahui

477

Menurut ahli strategi FX yang ditemubual oleh Reuters, mata wang US dolar sedang mengukuh dan mungkin didagangkan lebih kukuh daripada yang diramalkan dalam bulan-bulan akan datang jika dasar-dasar Federal Reserve dan bank-bank pusat utama lainnya berbeza.

US dolar pulih daripada pasca-kemerosotan pada akhir 2023, secara tidak langsung telah menolak ramalan kelemahan US dolar dari ahli strategi dalam tinjauan Reuters sepanjang tahun lepas dengan gemilang, dan sudah meningkat sebanyak 4.3% tahun ini berbanding dengan sejumlah mata wang utama.

US dolar juga lebih cenderung untuk didagangkan lebih kukuh daripada yang diramalkan daripada lebih rendah dalam tempoh tiga bulan akan datang, menurut majoriti hampir 75% pakar strategi kewangan, 42 daripada 58, dalam tinjauan Reuters dari 29 April hingga 2 Mei.

Pengerusi Fed Jerome Powell berkata pada hari Khamis selepas mesyuarat terkini bank pusat bahawa penggubal dasar akan “mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan sebelum ini” untuk mendapatkan keyakinan yang mencukupi dalam penurunan inflasi kembali ke sasaran 2%, mengukuhkan kenyataan dalam ucapan baru-baru ini.

Pasaran kewangan kini menilai peluang sebanyak 56% bagi pengurangan kadar pertama sekurang-kurangnya 25 mata asas pada bulan September, tetapi peluang 68% yang lebih besar bagi pengurangan pada bulan November, menurut alat CME FedWatch, selaras dengan ramalan pakar ekonomi dalam tinjauan Reuters berasingan dari dua minggu yang lalu, dan menurun dari enam penggubal yang dijangkakan pada Januari.

Ini akan menyebabkan perbezaan dasar yang ketara dalam kalangan bank pusat utama dunia, yang selepas menaikkan kadar serentak kepada tahap yang tidak pernah dilihat sejak beberapa dekad lalu untuk menangani inflasi yang melampau, mungkin akan memulakan pengurangan faedah pada waktu yang berbeza.

Dijangkakan Bank Pusat Eropah dan Bank England akan mengurangkan kadar lebih awal daripada Fed, pada bulan Jun dan Ogos, masing-masing, berdasarkan tinjauan Reuters berasingan.

Ramalan median daripada 80 ahli strategi mata wang dalam tinjauan adalah untuk mata wang euro akan berada pada tahap semasa $1.07 hingga akhir Julai dan kemudian hanya sedikit mengukuh kepada $1.08 dalam tempoh enam bulan, susut daripada $1.10 yang diramalkan dalam tinjauan bulan lepas dan ramalan terlemah dalam tinjauan Reuters sepanjang tahun ini.

Yen Jepun, yang susut kira-kira 10% untuk tahun ini dan menandakan paras terendah 34 tahun pada 160.03 per dollar pada awal minggu ini, memulihkan sebahagian daripada kerugian dengan dikesan campur tangan daripada pihak berkuasa Jepun.

“Dengan hasil AS yang meningkat dan dolar mengukuh, apa yang Bank Jepun sebenarnya cuba lakukan adalah membeli masa untuk melambatkan kelemahan (baru-baru ini) sehingga asas memulakan pergerakan ke arah yen yang lebih kukuh,” kata Lee Hardman, pengkaji mata wang kanan di MUFG.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat