Keraguan China Mengenai Perjanjian Perdagangan Menambah Tekanan Kepada USD!

329

Pasaran pada sesi Eropah hari ini menyaksikan kelemahan terhadap dolar USD berikutan keputusan Rizab Persekutuan AS (Fed) yang menurunkan kadar faedah telah memberi manfaat kepada kebanyakan matawang utama selain dolar Kanada.

Perkembangan terbaru mengenai perjanjian perdagangan AS dan China kembali memberi tekanan ke atas USD hari ini selepas satu berita yang menyatakan keraguan China untuk mencapai perjanjian perdagangan jangka panjang dengan AS. China juga dikatakan tidak mahu berkompromi dengan perubahan struktur yang besar.

Sebelum ini, terdapat laporan menyatakan AS sedang mempertimbangkan untuk memperluaskan beberapa pengecualian tarif yang akan berakhir pada 28 Disember dan Wakil Perdagangan AS (USTR) turut mendapatkan komen daripada orang ramai mengenai perkara tersebut.

Sentimen pasaran kembali berisiko berikutan laporan tersebut dengan terus memberi tekanan ke atas dolar USD untuk diniagakan lemah berbanding kebanyakan matawang utama, terutama matawang safe-haven yen. Indeks dolar yang mengukur greenback menyusut sebanyak 0.15% kepada 97.32.

Fed menurunkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas kepada julat sasaran antara 1.50% dan 1.75%, seperti yang dijangkakan. Bagaimanapun, Fed turut memberi isyarat akan menghentikan pemotongan kadar yang selanjutnya pada masa akan datang.

Dengan mengetepikan ketidakpastian yang menyelubungi politik Britain, matawang pound dilihat mencatatkan kenaikan bulanan terbesarnya dengan turut disokong oleh kelemahan dolar USD.

PM UK Boris Johnson yang gagal mendapatkan Brexit seperti yang dijanjikan untuk keluar daripada EU pada 31 Oktober, telah mendapatkan kelulusan untuk mengadakan pilihan raya pada 12 Disember selepas EU membenarkan penangguhan buat kali ketiga kepada Brexit.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat