Keruntuhan UST Bawa Tuah – USDD Mula Jadi Pilihan Pelabur!

2,387

Selepas mengalami tekanan singkat daripada corak dagangan para pemain pasaran berikutan keruntuhan ekosistem Terra baru-baru ini, stablecoin USDD nampaknya mula pulih dan kembali stabil. Hal ini telah menyuntik penjanaan perkembangan stablecoin yang disokong Tron ini.

Harus dimaklumi bahawa tidak seperti kebanyakkan stablecoin: Tether atau USDC, USDD memiliki ciri yang sama seperti Terra USD (UST) dan Frax Finance (FRAX) iaitu stablecoin algoritma.

Hanya beberapa hari sebelum kemalangan Terra berlaku, Rizab TRON DAO memperkenalkan USDD sebagai mata wang kripto jenis stablecoin dengan harga yang stabil dan kes penggunaan yang pelbagai. Ia dilihat sebagai satu projek saingan kepada UST.

Stablecoin Tron menyaksikan peningkatan yang besar dalam jumlah dagangan hariannya dalam beberapa hari lepas. Lonjakan ini berlaku selepas penurunan sementara dalam aktiviti stablecoin baru-baru ini. Kejatuhan Terra UST memberi kesan buruk kepada pasaran kripto secara keseluruhan dan terutamanya pada stablecoin.

Jumlah edaran USDD melonjak sebanyak $173 juta dalam masa lima hari sahaja berdasarkan CoinMarketCap. Daripada rekod bekalan hanya $4.73 juta pada 15 Mei, bekalan meningkat kepada $178 juta menjelang 19 Mei. Semasa penulisan, paras pasaran USDD berjumlah $347 juta.

Di samping itu, bursa kripto utama mula menyenaraikan stablecoin USDD. Terkini, bursa Gate.io menyenaraikan USDD lebih awal pada hari Jumaat. Satu lagi pertukaran, LBank bersedia untuk menyenaraikan stablecoin pada 23 Mei, katanya dalam satu pengumuman.

Protokol USDD dijana menggunakan rangkaian TRON, disambungkan kepada Ethereum dan Rantaian BNB melalui protokol rantaian silang BTTC. USDD ditambat kepada US dolar melalui TRX dan mengekalkan kestabilan harganya untuk memastikan pengguna mempunyai akses kepada sistem dolar digital yang stabil dan terdesentralisasi yang menjamin kebebasan kewangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat