Kesan Data Pekerjaan Mula Redup, Ini Yang Berlaku Pada Pasaran Menjelang Data Penting Minggu Ini!

305

Mata wang US dolar susut pada hari Isnin, keuntungan US dolar yang didorong oleh laporan pekerjaan A.S.pada hari Jumaat dilihat mula terbatas dengan para pelabur melihat ke hadapan kepada data inflasi hari Rabu untuk mendapatkan lebih banyak petunjuk mengenai langkah seterusnya Rizab Persekutuan.

Pertumbuhan pekerjaan AS meningkat lebih banyak daripada jangkaan pada bulan Julai, data menunjukkan pada hari Jumaat, meningkatkan tahap pekerjaan di atas tanda pra-pandemik dan menenangkan kebimbangan bahawa ekonomi berada dalam kemelesetan. Pelabur membaca data itu sebagai petunjuk Fed boleh menaikkan kadar faedah dengan lebih agresif untuk memerangi inflasi.

Sentimen pasaran bertambah baik dengan pasaran global semakin meningkat. Menurut Erik Bregar, pengarah pengurusan risiko FX & logam berharga di Silver Gold Bull, berpandangan bahawa terdapat beberapa kelemahan US dolar yang luas kerana suasana risiko agak memberangsangkan.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan pada 106.005, susut 0.46% setakat penulisan. Pasaran menetapkan sasaran kira-kira 69% peluang the Fed menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas pada mesyuarat September.

Gabenor Fed Michelle Bowman berkata pada hari Sabtu bahawa bank pusat A.S. perlu mempertimbangkan lebih banyak kenaikan 75 mata asas pada mesyuarat akan datang untuk menurunkan semula inflasi.

Penganalisis mata wang MUFG Derek Halpenny dan Lee Hardman berpandangan, US dolar telah didorong oleh beberapa data ekonomi A.S. yang lebih kukuh dan komen hawkish daripada presiden the Fed yang telah menggalakkan peserta pasaran untuk menolak jangkaan nada yang dovish dari the Fed.

Pasaran menantikan data inflasi A.S. untuk bulan Julai, yang akan dikeluarkan pada hari Rabu. Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan inflasi tahunan telah berkurangan kepada 8.7% pada bulan Julai daripada 9.1%.

Disisi lain mata wang pound Britain didagangkan 0.41% lebih tinggi pada $1.2122 berbanding US dolar. Setiausaha Luar Liz Truss dijangka menggantikan Boris Johnson sebagai perdana menteri bulan hadapan.

Pasaran menunjukkan sedikit reaksi terhadap China mengumumkan latihan ketenteraan baru di laut dan ruang udara sekitar Taiwan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat