Ketidaktentuan Ekonomi Kanada Walaupun Permulaan 2017 Begitu Kukuh

69

Ekonomi Kanada dilihat meyakinkan dengan permulaan kukuh tahun ini, dengan kenaikan harga minyak mentah beransur-ansur dan lonjakan dalam sektor pembuatan telah menghasilkan banyak pekerjaan di negara ini.

Namun, Bank of Canada (BoC) masih belum yakin dengan data-data terkini yang positif akan terus kukuh. Bank pusat mengekalkan kadar di paras 0.50% dan menyatakan bahawa ketidaktentuan masih menyelubungi ekonomi Kanada.

Bank pusat setakat ini konsisten dengan pendirian bahawa pemulihan ekonomi masih belum pasti. Kadar inflasi yang masih di tahap rendah, paras hutang pengguna tinggi dan juga harga rumah semasa adalah tanda-tanda yang menunjukkan masalah boleh tercetus dalam ekonomi.

Sektor perumahan adalah masalah utama dalam kestabilan pasaran kewangan di Kanada, dengan kejatuhan Home Capital Group Inc. adalah satu isyarat bahawa ekonomi ke-11 terbesar dunia ini tidak kebal dari kejutan sektor perumahan (real-estate shock).

Harga perumahan dan hutang pengguna adalah faktor utama penurunan penarafan bank terbesar Kanada oleh Moody’s baru-baru ini.

Sikap yang terlalu melindungi ekonomi oleh Amerika Syarikat juga memberi impak kepada Kanada. Presiden Trump dijangka akan merundingkan semula perjanjian perdagangan bebas Amerika Utara (NAFTA) yang telah menjadi panduan perdagangan antara US, Mexico dan Kanada sejak 1994. Kanada banyak bergantung kepada jualan eksport ke US sejak dahulu lagi terutama sekali produk minyak mentah.

Walaupun ekonomi telah berkembang dengan positif dalam sektor pekerjaan sejak 8 bulan lalu, pertumbuhan gaji masih lagi pada kadar yang rendah dalam tempoh dua dekad. Bila mengambil kira perubahan inflasi, purata kenaikan gaji di Kanada adalah satu peratus di bawa kadar tahun lalu. Ini menunjukkan Kanada masih gagal menghasilkan pekerjaan berkualiti di dalam ekonomi.

Walaubagaimanapun, pertumbuhan ekonomi masih dilihat baik di mana ramalan Bank of Canada (BoC) terhadap pertumbuhan suku pertama di paras 3.8%. Ia naik dari 3.2% dari segi tahunan dari tahun 2016.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat