Keyakinan Pasaran Semakin Pulih, Data GDP Jadi Pemangkin!

526

Ekonomi Amerika Syarikat (A.S) dilaporkan berkembang dengan lebih cepat daripada jangkaan dengan keluaran dalam negara kasar (KDNK/GDP) bertumbuh di atas bacaan yang dikecapi sebelum pandemik. Hal ini adalah kerana didorong oleh pakej rangsangan fiskal yang berjumlah besar dan vaksinasi Covid-19 yang lebih meluas.

GDP bagi suku kedua bertumbuh sebanyak 6.6% pada kadar tahun seperti yang dilaporkan oleh Jabatan Perdagangan pada hari Khamis. Bacaan ini adalah hasil disemak semula daripada angkah 6.5% yang dilaporkan sebelum ini. Walaubagaimanapun,bacaan terkini ini masih dibawah jangkaan yang mensasarkan pertumbuhan 6.7%.

Ekonomi bertumbuh pada kadar 6.3% pada suku pertama, dan telah mampu mengatasi kerugian akibat kemelesetan ekonomi.

Penilaian semula bacaan GDP suku kedua mencerminkan kadar perbelanjaan pengguna yang jauh lebih kuat daripada yang diperkirakan pada awalnya. Dalam masa yang sama, the Fed telah mengekalkan dasar monetari yang longgar, mengekalkan kadar faedah pada tahap yang rendah dan meningkatkan harga pasaran saham.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih dari dua pertiga ekonomi A.S., juga didorong oleh peningkatan vaksinasi yang mendorong permintaan untuk perkhidmatan seperti perjalanan udara, penginapan hotel, dan hiburan.

Walaubagaimanapun terdapat kekhuatiran bahawa pertumbuhan ekonomi suku ketiga boleh dikekang jika jangkian varian delta Covid-19 semakin berleluasa.

Dengan itu, Bank of America Securities telah mengurangkan anggaran pertumbuhan KDNK untuk suku ketiga kepada kadar 4.5% daripada kadar 7.0%. Ahli ekonomi di Goldman Sachs (NYSE: GS) pada minggu lalu mengurangkan anggaran pertumbuhan mereka untuk suku ketiga kepada kadar 5.5% daripada kadar 9%.

Secara keseluruhan, ahli ekonomi menjangkakan pertumbuhan sekitar 7% tahun ini, yang merupakan prestasi terkuat sejak tahun 1984.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat