Keyakinan Pasaran Semakin Pulih? Data GDP Kanada Terbaru Ini Beri Indikasi Lebih Jelas!

160

Ekonomi Kanada dilaporkan berkembang pada kadar tahunan 2.9 peratus pada suku ketiga, lapor Jabatan Statistik Kanada. Agensi persekutuan mengeluarkan dua laporan mengenai keluaran dalam negara kasar sebenar pada hari Selasa, menjelaskan pertumbuhan ekonomi pada September dan suku ketiga tahun itu.

Keluaran dalam negara kasar benar pada suku ketiga meningkat sebanyak 0.7 peratus, mengatasi anggaran awal pertumbuhan agensi persekutuan, iaitu 0.4 peratus. Berdasarkan laporan itu, pertumbuhan ekonomi diterajui oleh peningkatan dalam eksport, struktur bukan kediaman dan pelaburan perniagaan dalam inventori.

Peningkatan eksport didorong oleh peningkatan eksport minyak mentah dan bitumen, walaupun pada harga yang lebih rendah. Pertumbuhan terbatas berikutan penurunan dalam pelaburan perumahan dan perbelanjaan isi rumah.

Perbelanjaan isi rumah jatuh buat kali pertama sejak suku kedua 2021, turun 0.3 peratus. Pada asas suku tahunan, pampasan nominal untuk pekerja meningkat 1.2 peratus, yang menandakan pertumbuhan paling perlahan dalam pampasan sejak suku kedua 2020.

Pada masa yang sama, kadar simpanan isi rumah meningkat daripada 5.1 peratus pada suku kedua kepada 5.7 peratus pada suku ketiga. Sebagai perbandingan, kadar simpanan pada suku ketiga 2019 ialah 2.5 peratus. Agensi persekutuan mencatatkan kadar simpanan cenderung lebih tinggi untuk mereka yang berpendapatan tinggi.

Data KDNK benar bulanan pula menunjukkan ekonomi berkembang sebanyak 0.1 peratus pada bulan September, dengan peningkatan KDNK benar didorong oleh industri pengeluar barangan.

Mata wang US dolar menyusut sedikit berbanding mata wang Kanada dengan pengukuhan terbatas pada 0.40% kepada paras dagangan 1.3553. Tumpuan pasaran beralih kepada data keyakinan pengguna dan ucapan Gabenor BoE.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat