Kupasan Ringkas Mengenai Event Berimpak Besar Bagi Minggu Ini (23-27 Januari 2017)

72

US Dollar didagang tidak menentu sebaik sahaja Trump memasuki White House. Selain daripada menempuh minggu pertama Trump sebagai presiden Amerika Syarikat, minggu ini juga dikatakan bakal menjadi tumpuan pasaran berikutan jangkaan pengumuman beberapa data penting yang akan menggerakkan pasaran.

Sebaik sahaja Donald Trump mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-45, dunia menantikan langkah pertama yang akan diambil beliau terhadap dasar yang telah dijanjikan sebelum ini. Selain itu, pasaran juga menantikan hubungan yang bakal diambil beliau terhadap hubungan perdagangan dengan China, Mexico, Russia termasuk langkah rangsangan fiskal yang akan digunapakai sewaktu pentadbiran beliau nanti.

1.Komen dari Presiden Trump (Sepanjang Minggu)

Presiden Trump dan menteri-menteri US dijangka akan memberi komen atau penjelasan tentang polisi yang akan dijalankan pada minggu ini.Penjelasan tentang polisi fiskal adalah sangat penting, yang menjadi tumpuan pasaran selama ini. Pemain pasaran global akan menunggu sebarang isyarat berkaitan rangsangan fiskal dan pemotongan cukai.

Polisi perdagangan juga salah satu perkara penting yang akan diberi tumpuan berkaitan pendirian US terhadap China.

2.Ucapan Mario Draghi : 24 Januari 2017 (Selasa, 7.30am)

Presiden Bank Pusat Eropah, Mario Draghi dijadual untuk menyampaikan ucapan di Torino pada Selasa. Dalam mesyuarat pertama tahun ini, Draghi telah mengekalkan dasar monetari berikutan tempoh politik yang agak tidak stabil. Namun begitu, data positif yang dilaporkan baru-baru ini telah mendorong Jerman untuk mendesak agar langkah rangsangan (QE) dihapuskan pada tahun 2017. Desakan-desakan lain juga akan muncul sekiranya wilayah ini melaporkan data positif pada masa akan datang. Bagaimanapun, Draghi tidak menghiraukan sebarang desakan dengan alasan bahawa cadangan-cadangan tersebut bersifat tidak matang.

3.Keputusan Supreme Court Terhadap kes Brexit : 24 Januari 2017 (Selasa, 5.30 petang)

Mahkamah UK (Supreme Court) akan memberikan keputusan sama ada kerajaan UK memerlukan pengesahan dari Parlimen atau tidak untuk memulakan proses Brexit (memenuhi artikel 50) pada Selasa 24 januari. Pasaran lebih suka jika pengesahan Parlimen diambilkira untuk mengurangkan kesan risiko ‘Hard Brexit’.

4.Iklim Perniagaan Jerman IFO : 25 Januari 2017 (Rabu, 5.00pm)

Data ini meningkat kepada 111 daripada 110.4 pada bulan sebelumnya sekali gus mencatat paras tertinggi sejak Februari 2014. Bacaan yang kukuh ini juga menunjukkan bahawa data pertumbuhan berada pada tahap yang kukuh pada suku keempat. Hal ini juga menunjukkan bahawa Jerman mampu bertahan daripada risiko Brexit dan sebarang ketidakpastian gara-gara dasar yang dibawa oleh Trump. Namun begitu, beberapa ahli ekonomi percaya bahawa data pertumbuhan akan lebih lemah pada tahun 2017 berbanding tahun 2016 disebabkan kadar faedah yang tinggi akan merangsang pertumbuhan inflasi, disamping menyeru kelembapan dalam pasaran pekerjaan.

5.Inventori Minyak Mentah AS : 25 Januari 2017 (Rabu, 11.00pm)

Pentadbiran Maklumat Tenaga melaporkan peningkatan minyak mentah sebanyak 2.3 juta tong pada minggu berakhir 13 Januari lalu. Dalam masa yang sama, kilang penapisan pula menunjukkan penurunan 9.7 juta tong minyak mentah sehari, bagi tempoh seminggu sebelum ini.

6.Data KDNK UK : 26 Januari 2017 (Khamis, 5.30pm)

Ekonomi berkembang sebanyak 0.6 peratus pada bacaan sebelum ini. Namun begitu, data ini dijangka merosot akibat kesan “hard Brexit” selepas UK dengan lebih terperinci mengumumkan proses untuk keluar dari EU. Bagi suku keempat, data KDNK Uk dijangka mencapai 0.5 peratus.

7.Data Tuntutan Pengangguran AS : 26 Januari 2017 (Khamis, 9.30pm)

Laporan tuntutan pengangguran jatuh sebanyak 15,000 pekerjaan pada minggu kedua bulan Januari kepada bacaan yang lebih baik daripada ramalan. Bilangan tuntutan pengangguran baru dijangka meningkat kepada 247,000 minggu ini.

8.Data KDNK AS : 27 Januari 2017 (Jumaat, 9.30pm)

Ekonomi berkembang pada kadar tahunan 3.5 pada suku ketiga berbanding tempoh yang sama dicatat pada tahun lalu. Hal ini membuktikan bahawa pertumbuhan ekonomi ini berkembang pesat dalam tempoh 2 tahun. Sebelum ini, Donald Trump menjanjikan pengembangan ekonomi pada tahap 4 peratus jika beliau dipilih menjadi Presiden. Ekonomi Amerika Syarikat dijangka melonjak sebanyak 2.1 peratus pada suku keempat tahun 2016.

Untuk sebarang kupasan lanjut mengenai laporan sepanjang minggu ini, ikuti update dari semasa ke semasa oleh Team Moshed.

Ekonomi Tidak Boleh Dibiarkan ‘Overheating’- Janet Yellen 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat