Lamanya! Kalau Begini, Jauh Lagi Perjalanan Euro Digital

351

Presiden Bank Pusat Eropah (ECB), Christine Lagarde mendedahkan bahawa pihak bank akan mempertimbangkan pelancaran matawang digital bank pusat (CBDC).

Jelas ECB, mereka akan mengeluarkan analisis yang dijalankan setelah lebih 8,000 respons dalam proses perundingan awam berkaitan isu tersebut.

Keputusan sama ada akan meneruskan dengan rancangan penerbitan CBDC atau tidak akan diketahui beberapa bulan lagi. Namun, tidak bererti dengan pengumuman ini, matawang euro fizikal akan terus dihentikan. Sebaliknya ia akan terus digunakan sebagai matawang utama sehingga keputusan benar-benar diputuskan.

Jelas presiden ECB itu, usaha tersebut tidak akan meruntuhkan mana-mana sistem sebaliknya akan meningkatkan taraf sistem yang digunakan.

Lagarde juga menekankan bahawa ada kemungkinan jika pelancaran CBDC akan berlaku dalam lagi empat tahun.

“Secara keseluruhannya, proses itu dari sudut pandangan saya sama ada akan memakan masa empat tahun atau lebih.”

Analisis yang diterima akan diserahkan kepada parlimen Eropah dan akan diserahkan semula kepada majlis pemerintah ECB, yang mana mungkin akan mengambil masa setahun. Disebabkan itu Lagarde memberi jaminan CBDC mungkin akan benar-benar berlaku empat tahun kemudian.

Sand Dollar, matawang digital bank pusat yang diterbitkan Bahamas telah menjadi perhatian presiden itu ketika ini. Apa yang menyebabkan matawang itu mencuri perhatian adalah kerana cirinya yang centralized (berpusat) dan boleh disimpan dalam e-wallet yang disahkan oleh bank pusat, dan berpotensi untuk digunakan secara offline.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat