Laporan Pekerjaan UK Suram, GBP/USD Masih Mencari Arah Yang Jelas

357

Laporan pekerjaan UK yang diterbitkan pada awal sesi Eropah semalam dilihat tidak begitu memberangsangkan dan gagal menyokong pergerakan Pound dalam pasaran.

Tumpuan akan terarah pula kepada data pertumbuhan ekonomi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) UK untuk bulan Ogos yang akan dikeluarkan pada awal sesi Eropah hari ini (Rabu) bersama beberapa data ekonomi yang lain termasuk pengeluaran perindustrian UK.

Pada carta harga pasangan mata wang GBP/USD semalam melihatkan cubaan kenaikan harga menuju pembukaan sesi New York, namun harga susut semula sehingga ke penghujung sesi.

Selepas memaparkan isyarat berakhirnya corak kenaikan harga pada minggu lalu, pelabur kekal berwaspada ekoran harga masih belum menunjukkan penurunan yang jelas.

Paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam mengekang kenaikan harga, namun penurunan harga semalam sekadar mencecah paras sekitar 1.35700.

Malah kenaikan harga dilihat semula terjadi pada awal sesi Asia pagi ini melepasi paras 1.36000 dan menguji halangan MA50.

Pelabur akan melihat sama ada data KDNK UK akan memberikan arah harga yang lebih jelas untuk Pound pada sesi Eropah sebentar lagi.

Jika kenaikan harga diteruskan, paras ketinggian harga dicapai pada awal minggu sekitar 1.36700 akan kembali diuji sebelum harga menuju ke paras rintangan tumpuan 1.37000.

Kenaikan lebih tinggi melepasi rintangan tersebut bakal menguji pula paras ketinggian 1.38000 untuk harga mencatatkan paras tertinggi terbaru 4 minggu.

Sebaliknya jika harga menjunam lebih rendah, zon RBS (resistance become support) pada 1.35000 akan menjadi tumpuan harga.

Penurunan lebih rendah yang diteruskan bakal berlegar di zon support 1.34200-1.34000 yang telah dicecah harga pada penghujung September lalu.

Lihat gambar carta pasangan mata wang GBP/USD di bawah rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat