Lihat Sentimen Pasaran Semasa Sebelum Mula Trade Di Sesi New York

569

Sentimen kembali positif pada sesi pasaran Eropah dengan menyaksikan peningkatan lebih tinggi bagi kebanyakan matawang utama, kecuali pound sterling yang masih ditekan oleh ketidakpastian Brexit.

Kesatuan Eropah (EU) memberi masa 1 bulan kepada UK supaya membatalkan rang undang-undang baru yang diusulkan untuk mengubah beberapa bahagian penting dalam perjanjian pengunduran Brexit, namun Britain enggan untuk berbuat demikian.

Dagangan pound sterling jatuh 0.13% berbanding US dolar dengan didagangkan di sekitar harga 1.2790 di sesi Eropah setelah gagal memanfaatkan bacaan data GDP yang terus menunjukkan pemulihan pada bulan Julai.

Sementara itu, euro menokok lebih tinggi ketika memasuki sesi Eropah disokong oleh kenyataan Presiden Bank Pusat Eropah (ECB) Christine Lagarde bahawa bank pusat tidak mungkin mengambil langkah-langkah untuk melemahkan euro susulan pengukuhannya baru-baru ini.

Bagaimanapun, kenaikan ini mungkin akan terbatas susulan kenyataan ketua ekonomi ECB, Philip Lane terus memberikan amaran mengenai pengukuhan euro yang boleh mengurangkan prospek terhadap pertumbuhan inflasi.

Selain itu, dolar Aussie dan kiwi masing-masing memaparkan peningkatan sederhana pada sesi dagangan hari ini walaupun ketegangan antara Amerika Syarikat dan China terus menegang.

Dolar Kanada pula didagangkan sedikit meningkat di tengah-tengah kejatuhan harga minyak mentah yang dilemahkan oleh kebimbangan terhadap pemulihan permintaan global yang masih lemah.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama didagangkan merosot 0.2% pada 93.20. Tumpuan pasaran seterusnya kini beralih kepada penerbitan data inflasi Amerika Syarikat pada malam ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat