Rundingan Brexit K.O, Ekonomi UK Pula O.K

466

Data tumpuan utama di sesi Eropah menyaksikan penerbitan data Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) UK yang menepati jangkaan pasaran dengan mencatatkan pertumbuhan 6.6% pada bulan Julai.

Ini menyusuli pertumbuhan yang direkodkan pada Jun sebanyak 8.7%, 2.4% pada Mei dan penguncupan terbesar 20% pada bulan April. Ini juga bermaksud ekonomi telah pulih lebih daripada separuh output yang hilang berikutan wabak Covid-19.

Sementara bagi tempoh tiga bulan sehingga Julai, ekonomi UK menyusut 7.6% daripada penguncupan 20.4% yang direkodkan dalam tiga bulan hingga Jun yang telah membawa Britain jatuh ke lembah kemelesetan pada suku kedua 2020.

Walaupun diperlihatkan dengan data yang memberangsangkan, namun Menteri Kewangan UK Rishi Sunak tetap bimbang dengan keadaan ekonomi di masa akan datang memandangkan banyak pekerjaan dan pendapatan telah terjejas disebabkan krisis ini.

Rishi Sunak sebelum ini telah menerima tekanan daripada ahli parlimennya yang menggesa beliau supaya mempertimbangkan semula rancangannya untuk menamatkan skim pengekalan pekerjaan di UK bulan depan.

Data KDNK ini hadir ketika prospek kesepakatan perdagangan merosot secara mendadak setelah Perdana Menteri Boris Johnson mengancam untuk melanggar undang-undang antarabangsa dengan menulis semula perjanjian pengunduran Brexit yang dibuat tahun lalu.

Ancaman tersebut telah memberi tekanan kepada para pegawai UK untuk melakukan lebih banyak untuk menyokong ekonomi daripada risiko no-deal Brexit dan kejatuhan yang disebabkan Covid-19.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat