Lima News Besar Tumpuan Pasaran Pada Minggu Ini (06 – 10 Ogos)

1,066

Retorik dalam isu perdagangan AS-China akan menjadi perhatian pasaran pada minggu ini di mana pelabur akan mengekori rapat perkembangan perang perdagangan antara kedua-dua kuasa ekonomi besar dunia itu.

Perang perdagangan telah berjalan sejak beberapa bulan yang lalu yang menyebabkan pasaran bergerak volatile (turun-naik). Pasaran pada minggu ini akan mengalihkan fokus kepada beberapa data ekonomi penting termasuk harga pengguna (CPI) Amerika Syarikat pada Jumaat.

Dari segi dasar monetari, dua bank pusat iaitu Reserve Bank of Australia (RBA) dan Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) akan mengumumkan polisi terbaru mereka pada minggu ini.

#1 Perkembangan Isu Perdagangan AS-China (Sepanjang Minggu)

Pasaran secara keseluruhan bertumpu kepada perkara yang mungkin seterusnya berlaku dalam isu perdagangan AS-China. Terbaru, China pada Jumaat lalu berkata sedang bersedia dengan tindak balas terhadap AS dengan tariff berjumlah $60 billion. Ini adalah hasil daripada cadangan Amerika yang mahu mengenakan $200 billion tariff terhadap China.

#2 Penetapan Dasar Monetari RBA (Selasa)

Kali terakhir bank pusat Australia (RBA) mengubah kadar faedah adalah pada Ogos 2016, dua tahun lalu. Dijangka tiada perubahan kepada dasar monetari dalam penetapan kali ini dengan bank pusat berkemungkinan menyatakan ekonomi dalam keadaan baik dan inflasi sedang stabil. Gabenor Lowe dijangka akan mengekalkan bias neutral dalam komen-komennya. Dasar akan diumumkan pada pukul 12.30 tengah hari pada Selasa.

#3 Panetapan Dasar Monetari RBNZ (Khamis)

Dasar monetari terkini akan diumumkan pada hari Khamis pukul 5 pagi. Sama seperti Australia, bank pusat New Zealand (RBNZ) juga dijangka akan mengekalkan kadar faedahnya di paras 1.75%. Data pekerjaan baru-baru ini menunjukkan pertumbuhan pekerjaan positif tetapi kadar gaji yang mengecewakan. Kenaikan yang perlahan memberi kesan kepada inflasi yang turut perlahan dan menjadi penghalang kepada pengetatan dasar di masa akan datang.

#4 Harga Pengguna CPI Amerika Syarikat (Jumaat)

Data ini akan diumumkan pada Jumaat pukul 8.30 malam. Ketika ini, Inflasi di Amerika Syarikat dalam tren yang meningkat dengan inflasi-teras (Core-CPI) mencapai paras 2.30% pada bulan Jun. Data ini penting untuk diteliti bagi melihat potensi kenaikan kadar faedah The Fed pada baki tempoh 2018.

#5 Data Pekerjaan Kanada (Jumaat)

Data pekerjaan Kanada juga dikeluarkan pada hari Jumaat 8.30 malam. Pasaran pekerjaan Kanada melonjak semula pada bulan Jun selepas merekodkan kejatuhan dua bulan berturut-turut sebelum itu. Kanada menambah 31,800 pekerjaan padam Jun dan dijangka bacaan kali ini (Julai) merekodkan tambahan 17,500 pekerjaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat