Lima Perkara Anda Perlu Tahu Dalam Pasaran Global Hari Ini

37

Ini perkara-perkara yang anda perlu tahu dalam sesi awal pasaran Eropah sehingga pembukaan pasaran New York malam ini. Antara yang menarik hari ini ialah:

  • European Commission (EC) memberi amaran kepada Itali. Itali berisiko untuk mendapat tindakan disiplin jika negara itu tidak mengurangkan perbelanjaan defisit seperti yang dinyatakan oleh Naib Presiden EC Valdis Dombrovskis.
  • Amerika akan mendapat kenaikan kadar tidak lama lagi? Minit mesyuarat FOMC (Federal Open Market Committee) pada 1 Februari lepas menyatakan majoriti ahli berpendapat kenaikan kadar adalah perlu tidak lama lagi. Walaubagaimanapun, tiada petunjuk jelas tentang kenaikan kadar pada Mac ini walaupun kenaikan CPI baru-baru ini boleh meningkatkan potensi kepada kenaikan kadar.
  • Penjualan semula rumah di US melonjak ke paras tertinggi 10 tahun lalu pada Januari. Jualan rumah sedia ada (Existing home sales) naik 3.3% kepada 5.69 juta unit bulan lalu. Ini merupakan bacaan tertinggi sejak Februari 2007.
  • Dalam sesi ini, US Dollar Index yang mengukur kekuatan US dollar dinilai stabil pada 101.72. Dollar Australia merosot berbanding matawang gergasi pada Khamis selepas pengumuman data Australia yang agak mengecewakan. Dalam masa yang sama, matawang Kiwi mula bergerak lebih tinggi selepas minit mesyuarat FOMC awal pagi tadi.
  • Harga emas terus mengaut keuntungan sambil mengetepikan isyarat positif dari Fed mengenai kenaikan kadar yang dijangka lebih awal. Emas bagi penghantaran April di Comex New York Merchantile Exchange meningkat sebanyak 0.32 peratus kepada $1,237.15.
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat