Lima Perkara yang Anda Perlu Tahu Dalam Pembukaan Pasaran New York

41

Hari data pekerjaan, Hunjung minggu yang mendebarkan dalam politik Eropah, Raja dalam dagangan bon Bill Gross tidak mengikuti kenaikan pasaran US. Ini adalah antara topik yang akan dibualkan oleh pedagang, pelabur dan speculator di seluruh dunia dalam pembukaan pasaran New York.

Data pekerjaan NFP dari ekonomi terbesar dunia

Tumpuan utama pasaran hari ini akan beralih kepada data pekerjaan bagi bulan November yang akan dikeluarkan pada pukul 9.30 malam ini. Kekuatan berterusan daripada pasaran buruh hari ini akan menguatkan lagi jangkaan pasaran mengenai kenaikan kadar.

Menurut ramalan konsensus, jumlah pekerjaan dijangka melonjak bulan ini berbanding 161,000 tambahan pekerjaan yang dicapai pada bulan Oktober lalu. Kadar pengangguran pula dijangka stabil pada 4.9 peratus manakala pendapatan purata dijangka meningkat sebanyak 0.2 peratus.

Politik Eropah yang mendebarkan

Itali akan mengundi pada hujung minggu ini bagi referendum terhadap perubahan politik di negara itu. Satu tinjauan pelabur menunjukkan bahawa kebarangkalian untuk Itali meninggalkan Zon Euro bagi tempoh 12 bulan akan datang meningkat kepada 19.3 peratus pada Selasa. Angka itu merupakan bacaan tertinggi sejak kajian itu mula dijalankan pada Jun 2012.

Raja dalam dagangan bon Bill Gross tidak mengikuti kenaikan pasaran US

Raja dagangan pasaran bon Bill Gross tidak membeli kenaikan pasaran yang disebabkan kemenangan Trump baru-baru ini berikutan dia tidak melihat sebarang perubahan dalam dasar fiskal Trump. Pada ketika ini hasil-bon kerajaan US terus meningkat. Steve Mnuchin bakal Setiausaha Perbendaharaan US akan melihat bagaimana mengambil peluang dari kadar faedah rendah untuk menjual bon 50-100 tahun kerajaan.

Pasaran ekuiti jatuh sedikit

Indeks MSCI Asia Pasifik menyusut 0.4%, manakala di Jepun Indeks Topix jatuh 0.4% berikutan kesan OPEC yang semakin kekurangan momentum kenaikan. Di Eropah, Indeks Stoxx 600 jatuh 1.1% dengan pelabur sedang menunggu referendum Itali. S&P 500 pula jatuh 0.3%.

Paaran minyak dunia kehilangan momentum

Harga minyak mentah jatuh di Asia sehingga lah ketika. Di New York, WTI mentah bagi bulan Januari jatuh 0.35% kepada $50.56 setong. Brent mentah di Intercontinental Exchange London pada Februari menyusut kepada 0.17% kepada $53.27 setong.

Rabu lepas harga minyak melonjak lebih tinggi setelah OPEC dalam perjanjian akan mengurangkan pengeluaran minyak sebanyak 1% kepada 1.2 juta tong sehari. Perjanjian yang dicapai oleh wakil OPEC ini merupakan pembekuan kali pertama dalam tempoh 8 tahun dan menolak harga minyak serta merta melebihi 9% semalam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat