Liu He China Semuka Dengan Janet Yellen AS Berkenaan Tarif Ekonomi

158

‘Macam ini lah bagus. Tak puas hati bincang elok-elok bukan tuding jari.’

Timbalan Perdana Menteri China, Liu He telah bersemuka secara maya dengan Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS), Janet Yellen bagi membincangkan penyelarasan dasar makroekonomi.

Sumber Kementerian Perdagangan China melaporkan dialog tersebut membuahkan hasil, dalam satu sesi yang ‘pragmatik dan telus’ sementara AS menyifatkan perbincangan tersebut sebagai ‘telus dan substantif’.

Isu Yang Dibangkitkan China

Dalam sesi dialog tersebut, Liu telah menggariskan kebimbangan mengenai tarif tambahan yang dikenakan AS terhadap barangan China yang disifatkan sebagai layanan kurang adil kepada syarikat dari negara Tembok Besar itu.

Difahamkan buat masa ini inflasi menjadi keutamaan AS, namun Presiden Joe Biden masih dalam proses membuat keputusan mengenai pelonggaran tarif ke atas China.

Sebagai maklum balas, Yellen menyatakan terdapat perbezaan dalam pelonggaran tarif dibawah pentadbiran Biden sementara menyelar beberapa tarif yang diwarisi daripada pentadbiran bekas Presiden Donald Trump terhadap China.

Isu Yang Diketengahkan AS

Pada sisi berbeza, pihak Yellen pula telah mengetengahkan isu kebimbangan mengenai kesan perang Rusia-Ukraine terhadap ekonomi global selain amalan ekonomi China yang tidak adil.

Sungguhpun begitu, kedua-dua pihak difahamkan akan terus mengekalkan dialog dan memanjangkan komunikasi antara satu sama lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat