Maaf! Pfizer Belum Bersedia!

251

Syarikat pembuat ubat-ubatan, Pfizer Inc hari ini mengatakan mereka belum bersedia untuk mengemukakan data dari percubaan akhir calon vaksin Covid-19 yang sedang dikembangkannya dengan BioNTech SE Jerman.

Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla mengatakan bahawa pihak yang akan menentukan sama ada percubaan itu berjaya atau tidak belum melakukan analisis keberkesanan terhadap vaksin tersebut.

Berikutan dengan itu, sahamnya tidak berubah pada $ 37.93 sebelum waktu pembukaan sesi dagangan.

Sebelum ini, Presiden AS Donald Trump mengatakan bahawa vaksin bakal disiapkan sebelum pilihan raya 3 November, tetapi dalam beberapa minggu terakhir pemerintahannya telah menekankan bahawa satu vaksin akan siap pada tahun ini.

Oleh itu, Pfizer berharap agar dapat menjadi syarikat pembuat ubat AS pertama yang berjaya dalam percubaan vaksin Covid-19 peringkat akhir, menjelang saingan Moderna Inc. Pfizer dan BioNTech melancarkan 44,000 kajian fasa ketiga terhadap calon vaksin mereka pada akhir Julai.

Sementara itu, pihak pemantau dijadualkan untuk membuat penilaian pertama mengenai prestasi vaksin setelah 32 peserta dalam percubaan itu dijangkiti novel coronavirus.

Di samping itu, Pfizer melaporkan pendapatan suku tahunan yang mengalahkan anggaran satu sen, dibantu oleh penjualan ubat barahnya Ibrance yang lebih baik daripada yang jangkaan. Keseluruhan penjualan didakwa turun 4.3% pada suku ketiga, disusuli dengan penurunan penjualan ubat off-patent, Lyrica dengan penjualan sebanyak $ 500 juta akibat pandemik Covid-19.

Penjualan ubat barah Ibrance meningkat 6% menjadi $ 1.36 bilion, mengalahkan anggaran penganalisis, walaupun terdapat persaingan yang meningkat dari Eli Lilly’s Verzenio. Tidak termasuk item, Pfizer memperoleh 72 sen sesaham, mengalahkan anggaran penganalisis sebanyak 71 sen sesaham.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat