Macam Sinetron, Inflasi Indonesia Penuh Kejutan Yang Tidak Diduga

275

‘Dah nak sama dengan bacaan di Malaysia, korang okay ke tu?’

Kadar inflasi negara ‘Sang Garuda’ memperlihatkan penurunan ketara bagi bulan Ogos namun masih jauh daripada sasaran 2%-4% yang ditetapkan kerajaan pimpinan Presiden Joko Widodo.

Difahamkan inflasi utama Indonesia mengecut dari 4.94% pada Julai, paras tertinggi tahunan sejak Oktober 2015, kepada 4.69% semasa Ogos sungguhpun berlakunya kenaikan harga bahan api global ekoran krisis Ukraine.

Ulas Presiden yang mesra disapa Jokowi, lonjakan harga yang disebabkan kenaikan kos bahan api dan makanan boleh membawa pergolakan sosial serta ketidakstabilan politik di Indonesia.

Lantaran daripada itu Presiden Jokowi telah meminta Menteri Dalam Negeri Indonesia iaitu TiTo Karnavian untuk mengoptimumkan belanjawan negara bagi mengawal inflasi di peringkat serantau sementara tidak membebankan rakyat.

Bagi menyokong dasar tersebut, Bank Pusat Indonesia dikatakan akan menaikkan kadar faedah penanda arasnya pada Ogos buat kali pertama dalam tempoh 4 tahun bagi mengekalkan nilai mata wang dan menstabilkan import.

Jelas Karnavian, tindakan tersebut diambil rentetan daripada pengetatan agresif oleh bank pusat negara-negara jiran dan Federal Reserve (Fed) Amerika Syarikat (AS).

Suka diingatkan, Indonesia adalah pengimport bersih minyak dan sangat bergantung kepada import makanan seperti gandum, jadi gangguan rantaian bekalan global menyebabkan harga pengguna di negara tersebut meningkat.

Dalam pada itu, sebagai perbandingan dengan kadar inflasi Malaysia adalah pada 4.4% semasa Julai.

Melihat kepada angka kedua-dua negara, tiada perbezaan ketara namun perlu diingatkan Malaysia masih belum melaporkan kadar inflasi bagi bulan Ogos, yang dijangka meningkat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat