Mahukan Undang-Undang Kripto Lebih Ketat! Rumah Putih Mula Gesa Kongres

191

Joe Biden, pentadbiran Presiden AS telah mengeluarkan nasihat kepada Kongres agar mempercepatkan peraturan mata wang kripto. Langkah cubaan implimentasi ini telah bermula di tengah-tengah keperluan yang semakin meningkat untuk undang-undang aset digital yang jelas oleh industri.

Berdasarkan laporan, Majlis Pengawasan Kestabilan Kewangan AS, yang merangkumi jabatan Perbendaharaan menggesa ahli politik untuk membentuk perjanjian mengenai undang-undang. Ini termasuk peraturan mengenai Bitcoin dan aset kripto lain.

Pentadbiran Biden telah meminta Kongres untuk mempercepatkan kerangka undang-undang kerana kelewatan itu boleh meletakkan pelabur pada risiko yang besar. Laporan ini dikemukakan selepas cadangan perbahasan Kongres yang meliputi pasaran stablecoin $140 bilion. Ia termasuk peraturan cukai untuk broker kripto.

Sementara itu, laporan tersebut turut mencadangkan bahawa Kongres masih beberapa bulan lagi untuk meluluskan undang-undang berkaitan kripto. Walau bagaimanapun, pentadbiran Biden nampaknya masih bimbang mengenai perkara yang menimpa pada stablecoin Terra.

Kejatuhan bersejarah token asli Terra LUNA dan stablecoin USTC meninggalkan kesan besar dalam industri kripto termasuk kepada kejatuhan pasaran. Had aset digital global telah menyusut untuk berada di bawah paras penting $1 trilion.

Walau bagaimanapun, agensi kawal selia AS seperti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC) telah tampil ke hadapan untuk menggesa badan autoriti ke atas pasaran kripto yang sedang berkembang.

SEC telah memfailkan saman terhadap beberapa firma kripto dan mata wang berhubung amalan yang menyalahi undang-undang. Pengerusi SEC juga berhujah bahawa kebanyakan aset digital adalah sekuriti. Manakala platform hendaklah dikawal selia oleh suruhanjaya.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat