Makin Kritikal, USD Dah Tak Dapat Diselamatkan?

3,713

US dolar tergelincir ke paras terendah satu tahun berbanding pesaing utamanya pada sesi Eropah di tengah-tengah jangkaan yang meningkat bahawa Federal Reserve (Fed) akan menghentikan kenaikan kadar.

Tekanan harga di Amerika Syarikat terus mereda selepas data terbaru menunjukkan inflasi pengguna dan pengeluar merosot dengan ketara pada bulan Mac.

Ini ditambah pula dengan laporan tuntutan pengangguran AS yang meningkat ke paras tertinggi sejak Januari 2022 pada minggu lalu, memberi petanda bahawa pasaran buruh yang mula goyah.

Berbanding sekumpulan mata wang utama, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback didagangkan suram pada paras harga 100.80.

Meneliti pergerakan mata wang utama lebih meluas, euro terus mencatat pengukuhan dengan meningkat ke paras ketinggian baharu satu tahun berbanding US dolar.

Sementara pound pula kekal didagangkan pada paras paling kukuh 10 bulan pada sekitar harga 1.2530 berbanding greenback ketika pembukaan sesi Eropah.

Dolar Aussie dan New Zealand pula masing-masing kekal stabil di paras ketinggian satu bulan dan dua bulan berbanding US dolar.

Dolar loonie pula kekal menguat di paras tertinggi dua bulan berbanding USD walaupun ketika harga minyak mula berundur dari puncak ketinggian bulanannya.

Pasaran mata wang kini meletakkan jangkaan untuk Fed menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas pada mesyuarat bulan depan.

Bagaimanapun, pelabur perlu berwaspada memandangkan masih ada data yang akan dikeluarkan pada sesi New York, iaitu jualan runcit dan keyakinan pengguna AS.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat