Malang Tidak Berbau, Babel Finance Sekat Pengeluaran Buat Sementara Waktu!

1,969

Pembekal perkhidmatan kewangan kripto yang berpangkalan di Asia Babel Finance mengumumkan di laman webnya pada awal hari ini bahawa pengeluaran dan beberapa operasi lain akan dihentikan buat sementara waktu. Syarikat itu menyebut “tekanan kecairan luar biasa” sebagai apa yang mendorong mereka membuat keputusan tersebut.

Saban hari lebih banyak sentimen kurang baik yang berlaku dalam pasaran kritpo terutama dalam kemelut ini. Krisis ini telah menyebabkan beberapa organisasi kewangan kripto terpaksa berhadapan dengan cabaran untuk mengekalkan operasi. Terbaru adalah mengenai skandal yang menimpa hedge fund ‘Three Arrows’.

Mungkin terdapat satu lagi krisis yang mungkin berlaku kerana syarikat lain yang menyediakan perkhidmatan pinjaman dan simpanan Babel Finance baru sahaja menghentikan pengeluaran untuk sementara waktu.

Berdasarkan kenyataan di laman web mereka, keputusan itu diambil berikutan ketidaktentuan pasaran yang besar, berikutan sebab yang sama langkah yang diambil oleh rangkaian Celsius yang turut menghentikan pengeluaran. Turun naik ini telah menyaksikan syarikat gergasi industri mula jatuh.

Menurut Babel Finance, ‘kami sedang berhubung rapat dengan semua pihak yang berkaitan mengenai tindakan yang kami ambil untuk melindungi pelanggan kami dengan sebaiknya”.

Hampir sebulan yang lalu, selepas krisis Terra-LUNA, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Babel Finance Del Wang telah menegaskan bahawa mereka tiada kaitan antara Babel dan Terra.

Kejatuhan Luna dan stablecoin UST baru-baru ini “tiada kesan” ke atas perniagaan Babel kerana firma itu “tidak mempunyai pendedahan” kepada token dan mereka pula hanya menghadkan perniagaan mereka hanya kepada bitcoin, ethereum dan stablecoin tertentu.

Syarikat itu mendakwa bahawa ia mempunyai lebih $3 bilion dalam baki pinjaman tertunggak dan purata jumlah dagangan bulanan sebanyak $800 juta dalam derivatif pada akhir tahun 2021.

Sementara itu, penyedia perkhidmatan kewangan kripto saingan Finblox, pada hari Khamis, membuat pengumuman yang sama, mengehadkan pengeluaran kepada $1,500 setiap bulan kerana pautannya dengan Three Arrows Capital.
More about sementara

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat