Markit: Sektor Pembuatan Jepun Bergerak Semakin Perlahan Pada Bulan Oktober

82

Aktiviti pembuatan Jepun berkembang perlahan pada bulan Oktober berbanding bulan sebelumnya dengan penurunan hasil pengeluaran dan tempahan baru. Hal ini menunjukkan permintaan berada di paras yang sederhana.

Indeks akhir PMI Jepun yang dikeluarkan oleh Markit jatuh ke paras 52.5 bagi bulan Oktober, susut sedikit berbanding bacaan 52.9 pada akhir bulan September

Bacaan indeks yang kekal di atas 50.0 menunjukkan sektor ini telah berkembang selama 14 bulan berturut-turut.

Joe Hayes, ahli ekonomi di IHS Markit berkata, “Walaupun bacaan menunjukkan peningkatan yang kukuh, namun sektor pembuatan Jepun dilihat semakin kehilangan momentum pada bulan Oktober selepas berjaya naik ke paras tertinggi empat bulan lalu pada bulan September.

Faktor yang menyebabkan penurunan adalah hasil pengeluaran dan tempahan baru yang sedikit menyusut. Komponen pengeluaran PMI jatuh 52.6 berbanding bacaan 53.2 pada bulan lepas. Manakala indeks tempahan baru pula jatuh 52.4 daripada 53.4 pada bulan September.

Indeks yang mengukur jangkaan syarikat terhadap hasil pengeluaran akan datang jatuh ke paras 11 bulan terendah dengan bacaan akhir 57.5. Hal ini menunjukkan sentimen perniagaan semakin lemah  namun tetap bersama-sama mengikuti pertumbuhan ekonomi yang kuat pada tahun ini.

Ekonomi Jepun meningkat enam suku tahun berturut-turut pada April-Jun tahun ini, didorong oleh peningkatan perbelanjaan pengguna dan modal pelaburan yang mana merupakan paling lama sejak sedekad yang lalu.

Data yang terkini telah menunjukkan hasil eksport dan pengeluaran industri bergerak sedikit perlahan, namun ahli ekonomi kekal optimis bahawa pertumbuhan pasaran buruh dan pelaburan perniagaan akan terus mengukuh di masa hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat