Mata Wang Digital Boleh Beri Nafas Baru, UK Bakal Menerima Kripto?

805

 

Menteri Kewangan UK, Rishi Sunak percaya bahawa mata wang kripto mempunyai kapasiti untuk menyediakan peluang baharu kepada penduduk di United Kingdom (UK). Namun dalam masa yang sama beliau menzahirkan kekhuatiran dalam isu pengiklanan yang mengelirukan, dimana ia boleh menjadi halangan.

Menurut Sunak, mata wang kripto boleh menawarkan cara baharu untuk orang ramai dalam mengendalikan urus niaga dan mendapat keuntungan melalui pelaburan dalam kelas aset yang agak baharu.

Canselor Rishi Sunak menyatakan bahawa kerajaan UK bersedia untuk menyokong pertumbuhan aset tersebut dalam kawal selia mereka. Hal ini kerana pentadbiran telah mengenal pasti faedah-faedah yang terkait dengan stablecoin terutamanya potensi dalam melancarkan transaksi pembayaran.

Dalam keadaan optimis untuk menyatakan sokongan, kerajaan UK dalam masa yang sama menegaskan bahawa mereka komited untuk melindungi penduduk daripada iklan yang mengelirukan yang boleh membawa kepada kerugian besar.

Menurut Sunak, ” Aset kripto boleh menyediakan peluang baharu yang menarik, menawarkan orang ramai cara baharu untuk berurus niaga dan melabur, tetapi adalah penting bahawa pengguna tidak menjual produk dengan dakwaan yang mengelirukan. Kami akan memastikan pengguna dilindungi, sambil turut menyokong inovasi dalam pasaran aset kripto,”.

Berdasarkan laporan pada awal bulan ini, beberapa syarikat kripto telah mengiklankan pengiklanan mengelirukan yang terkait dengan kripto di pengangkutan awam. Pentadbiran UK tegas untuk mengharamkannya bagi melindungi orang ramai daripada menceburi pelaburan berisiko.

Berikutan peningkatan dalam iklan berkaitan kripto yang mengelirukan, kerajaan UK mencadangkan undang-undang baharu yang akan mewajibkan firma sedemikian untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak berautoriti. Sebaik sahaja undang-undang itu dipinda, iklan yang berkaitan dengan aset digital akan mempunyai piawaian yang serupa dengan instrumen kewangan lain seperti saham dan saham.

Menurut perkembangan terkini, adalah penting untuk mengukuhkan peraturan yang mengawal promosi untuk kelas aset di United Kingdom kerana orang ramai yang telah menunjukkan minat untuk memiliki mata wang kripto, mungkin tidak mempunyai pemahaman yang jelas tentang mata wang kripto.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat