Matawang Komoditi Berisiko – Selepas Loonie Mengalami Kejatuhan Semalam, Aussie Pula Mengikut Jejak langkah

633

Matawang dolar Amerika pada dagangan Isnin bergerak perlahan berikutan fokus pelabur yang masih melihat sentimen pasaran risk-on tidak menyebelahi matawang USD tersebut.

Pelabur juga turut memberi tumpuan pada rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China dengan persetujuan rundingan oleh kedua pihak tersebut akan melenyapkan masalah terhadap pertumbuhan ekonomi global.

Wakil rundingan Amerika Syarikat inginkan China menghentikan subsidi perindustrian sebagai syarat perjanjian selepas mendapat tentangan ketika pertemuan di Beijing, menandakan pengunduran pada objektif utama Amerika Syarikat dalam rundingan dagang.

Sementara Euro pula didagangkan stabil semalam dan pelabur menunggu data perkilangan di Eropah pada Khamis ini untuk melihat isyarat pertumbuhan di zon Eropah.

Tempo kemerosotan yang melanda sebelum ini dilihat semakin perlahan dan pelabur sedang menantikan isyarat yang lebih kukuh untuk perkembangan ekonomi. Data yang positif akan meningkatkan kembali keyakinan para pelabur dan melonjakkan nilai saham lebih tinggi.

Pound Sterling pula masih belum menunjukkan isyarat pergerakan yang jelas pada permulaan dagangan minggu ini. Tumpuan pelabur masih terarah kepada perkembangan pada rundingan Brexit di mana para pemimpin Kesatuan Eropah telah bersetuju melanjutkan tempoh penangguhan Brexit sehingga enam bulan ke penghujung Oktober.

Setiausaha Luar British, Jeremy Hunt pada Isnin telah menyatakan rundingan antara kerajaan dan parti pembangkang Buruh untuk mencapai kesepakatan dalam perancangan Brexit sebenarnya adalah lebih meyakinkan berbanding tanggapan pasaran.

Namun, penganalisis di Goldman Sachs berpendapat bahawa pasti akan ada turun dan naik pada dagangan Pound selagi pasaran lebih menumpukan perhatian terhadap rundingan Brexit berbanding data dan berita makroekonomi.

Sesi pasaran New York semalam menyaksikan dagangan dolar Kanada yang memberi reaksi terhadap tinjauan unjuran perniagaan oleh bank pusat Kanada. Tinjauan yang dijalankan antara 19 Februari hingga 13 Mac itu telah menunjukkan sentimen yang merosot dan indeks utama pada tinjauan jatuh ke paras negatif untuk kali pertama sejak 2016.

Susulan tinjauan tersebut dikeluarkan, dapat dilihat pergerakan harga pada USD/CAD melonjak sehingga lebih 90 pips semalam dengan kejatuhan pada nilai dagangan Loonie bersambung sehingga pasaran Asia pagi ini.

Dolar Australia pula pada pagi ini menunjukkan penurunan setelah bank pusat Australia telah mengeluarkan minit mesyuarat polisi monetari yang berlangsund pada awal April ini. Secara rumusannya, kadar faedah dijangka akan mengalami penurunan jika kadar inflasi kekal rendah sementara kadar pengangguran pula meningkat.

Matawang safe-haven Yen pula dijangka akan kekal berada dalam kelompok dagangan yang lemah berikutan ucapan daripada Gabenor Bank of Japan (BOJ), Kuroda yang berintonasi dovish. Beliau menekankan isu inflasi yang lemah dan juga pasaran buruh yang membimbangkan. Kadar eksport juga menjadi faktor kebimbangan disebabkan pertumbuhan ekonomi global yang perlahan.

Kekal mengikuti perkembangan isu-isu penting dalam pasaran kewangan untuk membantu anda mengatur strategi dagangan dengan lebih jelas dan bijak mengawal risiko dagangan harian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat