Matawang Pound Pamer Pergerakan Aktif Pada Dagangan Hujung Minggu

274

Matawang dolar Amerika diniagakan dengan berhati-hati selepas terdapat beberapa perkembangan mengenai perjanjian perdagangan AS dan China yang bercampur-campur sementara para pelabur turut mencari pemangkin lain untuk meningkatkan sentimen.

Indeks dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama didagangkan tidak berubah pada 98.15 selepas memperoleh peningkatan sebanyak 0.02% dalam minggu ini.

Angka pertumbuhan yang lemah di beberapa negara seperti yang dilihat dalam data ekonomi dari China, Australia, Jepun dan Eropah yang diterbitkan semalam menunjukkan perang perdagangan AS dan China telah banyak memberi kesan kepada ekonomi global.

Sementara itu, penasihat ekonomi White House Larry Kudlow memberitahu bahawa perjanjian perdagangan tersebut ‘semakin hampir’, namun gagal mengangkat sentimen kerana tiada maklumat terbaru diberikan.

Selain itu, menurut tinjauan jangkaan bahawa Parti Konservatif yang dipimpin oleh Boris Johnson akan memenangi pilihan raya umum UK, ia telah mendorong keyakinan terhadap kebuntuan Brexit akan berakhir.

Berikutan daripada itu, matawang pound melonjak sehingga mencecah paras tertinggi enam bulan berbanding euro dan turut meraih keuntungan semalaman berbanding dolar USD dengan meningkat sebanyak 0.2% kepada $1.2884.

Walaupun laporan jualan runcit UK menunjukkan penurunan daripada yang dijangkakan oleh pasaran, peningkatan pound juga disokong oleh kelemahan dolar yang terkesan oleh ketidakpastian dagangan.

Di samping itu, dagangan kiwi terus mempamerkan pengukuhan walaupun Gabernor Reserve Bank of New Zealand, Adrian Orr memberitahu bahawa negara itu bersedia untuk menggunakan alat-alat dasar yang tidak konvensional untuk merangsang ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat