Medan yang Lebih Mencabar Bagi Tahun 2017? Tandakan Event Penting Sepanjang Minggu (3-6 Januari 2017) Ini Dulu!

111

Pelabur dijangka akan kembali memulakan trading apabila market kembali dibuka esok. Pasaran pada minggu ini memberi fokus kepada laporan pekerjaan AS yang akan dikeluarkan pada Jumaat.

Pasaran kewangan global juga bakal memberi tumpuan kepada mesyuarat dasar Fed bagi petunjuk yang lebih jelas mengenai hala tuju dasar monetari.

Disini kami senaraikan 5 event terpenting dalam kalendar ekonomi yang bakal memberi impak kepada pasaran kewangan:

 

1.Laporan Pekerjaan AS (Jumaat, 9.30pm)

Jabatan Buruh AS akan mengeluarkan senarai gaji AS bagi bulan Disember pada 9.30pm, Jumaat ini.

Konsensus meramalkan data pertumbuhan pekerjaan meningkat sebanyak 175,000 bagi bulan Disember termasuk kadar pengangguran yang dijangka meningkat kepada 4.7 peratus daripada 4.6 peratus.

Dalam masa yang sama purata pendapatan setiap jam pula dijangka meningkat sebanyak 0.3 peratus selepas jatuh 0.1 peratus sebulan sebelum itu.

Laporan pekerjaan yang mengukuh menunjukkan ekonomi akan bertambah baik bagi menyokong peningkatan kadar yang lebih tinggi bagi bulan-bulan yang akan datang. Sementara itu, laporan yang lemah akan menambah prospek ketidaktentuan ekonomi dan pengetatan dasar monetari bagi bulan-bulan yang akan datang.

  1. Minit Mesyuarat FOMC (Khamis, 3.00am)

Rizab Persekutuan dijangka akan memulakan persidangan pada hari Khamis, pukul 3.00am waktu tempatan.

Bank pusat telah bersepakat dalam menaikkan kadar pada mesyuarat yang lepas dengan menepati ramalan awal pasaran. Dalam mesyuarat terababit juga, Fed telah mengumumkan unjuran kenaikan kadar sebanyak tiga kali lagi bagi tahun 2017, meningkat daripada dua ramalan kenaikan yang dibuat pada bulan September.

Anggota Fed iaitu Presiden Fed Chicago, Charles Evans, Presiden Fed Richmond, Jeffrey Lacker dan Presiden Fed Dallas, Rob Kaplan dijadual akan berucap pada minggu ini.

  1. Data Pembuatan Caixin China (Selasa, 9.45am)

Data ini dijangka bakal merosot kepada bacaan 50.7 bagi bulan Disember berbanding bulan sebelum ini.

Indeks pengurus pembelian rasmi yang telah dikeluarkan sebelum ini menunjukkan penurunan kepada 51.7 pada bulan November. Sebarang bacaan yang melebihi 50.0 menunjukkan tanda-tanda penguncupan industri.

Kelembapan momentum pertumbuhan dalam sektor pembuatan akan menambah kebimbangan pelabur menjelang tahun baru disamping penurunan nilai Yuan berbanding US Dollar yang telah direkod pada tahun 2016.

  1. Data PMI UK (Selasa hingga Khamis, 5.30pm)

UK akan mengumumkan laporan bagi sektor pembuatan pada Selasa (5.30pm), diikuti oleh laporan mengenai sektor pembinaan pada hari Rabu (5.30pm) dan laporan sektor perkhidmatan pada hari Khamis (5.30pm).

Bacaan indeks PMI bagi sektor pembuatan dan perkhidmatan dijangka merosot bagi bulan Disember, manakala sektor pembinaan dijangka akan bertambah baik.

Bank of England mengekalkan dasar monetari pada bulan lepas dan polisi dijangka berubah mengikut perubahan prospek semasa.

 

Kami juga sediakan beberapa lagi event yang berimpak besar bagi minggu ini untuk anda tandakan dalam kalendar trading anda.

Sumber : Forex Factory

2017 merupakan tahun yang dijangka akan lebih mencabar. Jadi, anda perlu terus konsisten agar lapangan ini memberi keuntungan buat anda. Semoga profit!

Eksklusif : Sebab Penurunan Ringgit Sepanjang Tahun 2016 dan Sinar Harapan Bagi Tahun 2017!

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat