Melonjak Semula 150 Pips, Masih Jangkakan Penurunan Untuk GBP/JPY?

543

Mengejutkan para pelabur apabila pergerakan pasaran pada Rabu mula bergerak ke arah berlawanan berikutan berlaku perubahan sentimen.

Matawang safe-haven seperti US dolar dan Yen Jepun yang mengukuh sebelum ini kembali pamerkan penyusutan susulan sentimen positif pasaran kembali mendorong pelabur beralih ke arah pelaburan yang berpulangan lebih tinggi.

Tidak terkecuali bagi matawang Pound Sterling. Dagangan Pound yang lemah sejak minggu lalu kembali pamerkan lonjakan semalam.

UK telah memperkenalkan rang undang-undang pasaran dalaman (Internal Market Bill), bertujuan untuk melindungi pekerjaan di UK selepas tempoh peralihan Brexit yang berakhir pada Disember.

Penganalisis berpandangan bahawa tindakan tersebut akan mencemarkan hubungan antara UK dan Kesatuan Eropah (EU) dan menyalahi undang-undang antarabangsa. Hal ini bakal memberi tekanan semula terhadap dagangan Pound dalam pasaran.

Diperhatikan pergerakan harga pada carta pasangan matawang GBP/JPY semalam, harga yang dilihat menyambung penurunan pada awalnya telah mencecah paras terendah 6 minggu ke paras 136.800 kembali melonjak semula pada sesi New York.

Harga kembali naik menguji paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam pergerakan harga juga di pada zon SBR (support become resistance) sekitar 138.300.

Harga bergerak perlahan dan mendatar di penghujung sesi New York sehingga bersambung ke sesi Asia pada Khamis.

Dengan jangkaan Pound akan terus lemah, harga berkemungkinan akan kembali ditekan semula ke paras sokongan di paras terendah harian semalam.

Penurunan lebih rendah akan menuju zon support harga di paras sekitar 135.800.

Namun jika harga menyambung lonjakan semalam dan bergerak lebih tinggi di atas paras halangan MA50, kenaikan dilihat akan menuju semula ke paras-paras penting seperti di paras 139.200 dan seterusnya di zon SBR 140.200.

Lihat gambar carta pasangan matawang GBP/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat