Menjelang Mesyuarat ECB, EUR/USD Naik Lebih 100 Pips Di Awal Minggu

196

Penyusutan US dolar pada dagangan yang bersambung pada awal minggu dilihat membuka ruang lebih besar untuk Euro meningkat lebih tinggi menjelang mesyuarat polisi bank pusat Eropah minggu ini.

Dengan jangkaan kenaikan kadar faedah yang pertama kali dalam tempoh lebih 1 dekad akan dilaksanakan oleh European Central Bank (ECB), mata wang Euro berpotensi untuk terus mencatatkan peningkatan nilainya dalam pasaran.

Namun, kebimbangan terhadap krisis tenaga yang menyelubungi Eropah pada ketika ini dilihat akan menjadi faktor menghadkan Euro untuk pamer prestasi yang cemerlang.

Bacaan akhir data inflasi tahunan Eropah akan diberi perhatian pada dagangan sesi Eropah petang ini, namun pasaran menjangkakan tiada perubahan pada angka bacaan yang terbaru.

Sementara pelabur juga berwaspada terhadap pergerakan US dolar yang mula menunjukkan peningkatan semula di penghujung sesi New York, susulan penurunan pada pasaran saham Wall Street yang mengurangkan keuntungan sebelumnya kembali meningkatkan risiko dalam pasaran sekaligus akan memberi kelebihan semula terhadap US dolar.

Meneliti pergerakan harga pada carta pasangan mata wang EUR/USD di awal minggu semalam, harga masih mengekalkan corak kenaikan yang dipaparkan sejak penghujung minggu lalu.

Setelah mencecah ke paras terendah 20 tahun pada Rabu lalu di sekitar 0.99530, harga telah membuat kenaikan sekitar 240 pips bersambung pada Isnin semalam dengan paras ketinggian dicapai pada sesi New York sekitar 1.0200.

Perubahan corak bullish harga yang dipamerkan telah mendapat isyarat awal pada peningkatan di penghujung minggu lalu yang melepasi paras Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam sebelum harga terus bergerak lebih tinggi melepasi paras 1.0100 semalam.

Namun di pengukuhan semula US dolar menuju penghujung sesi New York telah mendorong penurunan semula harga dari paras ketinggian yang dicapai.

Bersambung pada awal sesi Asia pagi Selasa ini, harga bergerak perlahan di sekitar 1.01300 dan masih dinilai bergerak dalam trend bullish.

Jika kenaikan harga berjaya diteruskan, harga berkemungkinan bakal mengatasi paras ketinggian 1.02000 semalam dan mensasarkan untuk menuju ke paras sekitar 1.024000 atau paras tumpuan seterusnya pada 1.0300.

Sebaliknya jika harga susut lebih rendah di bawah paras MA50 dan turut melepasi paras 1.0100, jangkaan untuk trend menurun harga akan tercetus semula.

Seterusnya harga dijangka akan membuat penurunan menuju ke zon support penting di antara paras pariti 1.000 dan paras terendah yang dicecah minggu lalu pada 0.99530.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat