Mereka Melemahkan Matawang Mereka, Kita Di Sini Duduk Macam Orang Bodoh – Trump

158

Bekas orang nombor dua Goldman Sach, Gary Cohn yang ketika ini menyandang Ketua Majlis Ekonomi Kebangsaan US, melihat penguatan US Dolar adalah halangan terbesar untuk mengembangkan ekonomi.

Pandangan Trump kepada nilai US dolar sedang hangat diperkatakan oleh pelabur-pelabur antarabangsa dan menjadi perhatian mereka. Pelabur bertaraf global sudah tentu melihat hal ini mampu merubah situasi ekonomi dan memberi kesan kepada pelaburan mereka.

Sejak Trump dilantik secara rasmi menjadi Presiden US, matawang ‘greenback‘ ini menguat berbanding dua ekonomi terbesar dunia iaitu China dan Jepun yang juga pesaing terdekat US dalam perdagangan global. Sejak itu, Usd menguat 0.07% berbanding Yuan dan 0.36% berbanding Yen. Hal ini dilihat sebagai ‘permainan pasaran kewangan’ seperti yang dikatakan oleh Trump pada 31 Januari.

‘Permainan pasaran kewangan’ ini merujuk kepada tindakan China dan Jepun yang melemahkan matawang mereka bagi mendapatkan faedah dari segi perdagangan. Trump menyatakan, “Mereka melemahkan matawang mereka dan kita di sini duduk macam orang bodoh”.

Kenyataan Trump ini dikeluarkan tidak lama selepas seorang lagi penasihat ekonomi Trump, Peter Navarro mengkritik Jerman yang menggunakan matawang Euro yang bernilai rendah bagi mengeksploitasi rakan dagangnya.

Laporan ini sedikit sebanyak memberi gambaran kepada pasaran bahawa pentadbiran baru US seperti mahu melemahkan nilai US dolar.

Jika pentadbiran baru US benar-benar mahu melemahkan US dolar, ini adalah bercanggah dengan pemotongan cukai yang dijanjikan beliau kerana perubahan fiskal seperti ini hanya akan menguatkan US dolar. Hal ini lah yang menjadi kecelaruan dalam ekonomi US ketika ini disebabkan kekeliruan seperti ini.

Dalam pertemuan Abe-Trump pada Jumaat, kedua-dua pemimpin tidak banyak mengulas tentang hal ini dan lebih memfokuskan kepada isu-isu keselamatan dua negara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat